Lef en visie


skyline Rotterdam en DordtIn Dordrecht worden de komende jaren veel woningen gebouwd. Dat is althans het streven, al wil dat vooralsnog maar mondjesmaat lukken. Waarom die bouwdrang… waarom die groeiambitie? Ten eerste omdat er op dit eiland momenteel een enorme schaarste is op de sociale woningmarkt, ten tweede omdat het aanbod in het, laten we zeggen, wat ‘siekere’ segment hier óók wat magertjes is en ten derde omdat een toekomstig Dordt (nu 118.000 zieltjes tellend) met een populatie van 130 á 140.000 inwoners, nu eenmaal méér eh, ‘grotemensenstad’ is…  een stad namelijk met een steviger ‘fundament’ aan voorzieningen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer, cultuur, horeca en winkels; misschien ook weer een heuse intercitystad, ooit wellicht zélfs een beetje studentenstad met een bloeiender nachtleven dan nu het geval is en een stad met veel leuke eethuisjes en bric-á-brac-winkeltjes. Zó’n bloei- en groeistad, rijk aan voorzieningen, is een stad die zich, zo beweren althans mensen die er in doorgeleerd hebben, beter handhaaft in deze woelige tijden; een stad ook met meer werkgelegenheid, waardoor jonge mensen (tóch al op zoek naar woonruimte) minder snel geneigd zijn, in welke richting dan ook, de brug over te gaan. Want dát doen ‘starters’ momenteel nogal massaal, waardoor ‘we’ het gevaar lopen op den duur een grijze, krimpende en dus ‘voorzieningsarme’ gemeente te worden. En dus moet er gebouwd worden op dit toch al behoorlijk volgebouwde eiland met schaarse, door rivieren begrensde ruimte. De gedroomde oplossing, u zag ‘m al aankomen, is hoogbouw en da’s best ‘een dingetje’ voor een monumentrijke ouwe stad waar, met uitzondering van de Sequoia-toren, de 65 meter hoge Grote Kerk al sinds mensenheugenis het hoogste gebouw is.
We moeten dus ‘hemelwaarts’… alleen heb ik het gevoel dat we hier op dat vlak tot dusver maar een beetje hebben lopen aanklooien. Nee, we hoeven Rotterdam heus niet naar de kroon te steken, maar als we dan tóch voor hoogbouw kiezen laten we dat dan met visie doen… met lef, met oog ook voor esthetiek en ’t eh… totaalplaatje. Hoogbouw kán heel mooi zijn, maar het kan een ‘stadsgezicht’ ook behoorlijk verpesten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s