De Staart op


waterrWat te doen als de dijken breken? Ik schreef er anderhalf jaar geleden al eens over, naar aanleiding van de lancering van de website www.overstroomik.nl. Toen ik op die site mijn postcode in toetste werd ik verrast met de volgende boodschap: ‘Ja, je overstroomt maximaal 2,5 meter. Je hebt een kans groter dan 10 procent dat jij dit in je leven meemaakt. Dat kan ook morgen zijn.’
Lekker bericht, dacht ik nog. En nu? Wegwezen is niet écht een serieuze optie, althans, ver zullen we in ieder geval niet komen, lees ik onder het kopje ‘Blijven of weggaan?’ Daar staat: ‘In jouw regio kan bijna niemand op tijd het gebied verlaten.’ Dat wordt dus binnen blijven en blij zijn dat ons huis in de binnenstad drie verdiepingen hoog is. Hup, naar de slaapkamer dus en rustig afwachten of er wellicht nog een vent met een helikopter of een rubberboot langs komt. Ach, op die bovenverdieping kunnen we het wel een paar daagjes (en nachtjes) uithouden toch? We kunnen er pitten, plassen, wassen, drinken en een beetje warm blijven in afwachting van de hulptroepen. Nou… nee dus, want zó comfortabel wordt het daar vermoedelijk écht niet, waarschuwt de website, want eh… er komt geen water uit de kraan, stroom is er ook niet en vermoedelijk zal het internet (3,4 of 5G) er ook wel uit liggen.
Ik vond het aanvankelijk nog raar toen mijn vrouw, een paar jaar geleden, voorstelde om boven ‘dan tóch maar iets van een noodrantsoen’ aan te leggen. Inmiddels staan er, in een hoekje bij de ketel, zes anderhalve liter flessen water en ik overweeg om er maar eens wat blikken met bonen naast te zetten. Blikopener niet vergeten natuurlijk.
Het Dordtse gemeentebestuur laat momenteel onderzoeken of De Staart bij een eventuele watersnoodramp dienst kan doen als vluchtplaats. Die wijk zal bij een dijkdoorbraak vermoedelijk droog blijven, want die ligt tot wel vijf meter hoger dan andere delen van de stad. Dáár ga ik vanavond Blafmans maar eens uitlaten en eh… vrienden maken natuurlijk. Ik heb het altijd al leuke gasten gevonden… die Staartbewoners.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s