‘Thuis komen’


leaving-the-city (1)Het was vooral Amsterdam dat in mijn jeugdjaren ‘lonkte’ en ook Rotterdam, destijds nog niet eens ‘hip and happening’, leek me een aantrekkelijk alternatief voor mijn ó zo saaie Dordt dat ik, met het Havodiploma op zak, liefst snel achter me wilde laten. ‘Op een dag ben ik weg hier.’ Ik hoor het mezelf nóg zeggen tegen wie het maar horen wilde. Ach, wist ik veel, ik was jong en de wereld was een spannend filmdecor waarin ik mijn eigen rol nog moest invullen. Dat lukte aardig met een feestelijk jaartje Londen, (want uitgeloot voor de journalistenschool) en na terugkomst een paar jaar zorgeloos rondhobbelen in Tilburg. Óók geen wereldstad, maar wel een student- en terrasrijke stad, dus het contrast met het toen nog comateuze Dordt kón niet groter zijn. Na mijn opleiding werkte ik bij kranten en omroepen in Amsterdam, Hilversum, Rotterdam en Den Haag en ook mocht ik beroepshalve een paar mooie reizen naar aanlokkelijke stukjes aardkloot maken. Nu, vele jaren en ervaringen rijker weet ik dat je overal jezelf mee naar toe neemt en ben ik tevreden met het leven dat zich alweer jaren achtereen afspeelt in die middelgrote eilandstad die me vandaag de dag wél past als een ouwe jas. Ik lees dat veel jongeren momenteel uit Dordt wegtrekken, vanwege studies, werk en woningen. Toch schrik ik daar niet van, want het is nou ook weer niet zo dat ‘we’ nu acuut dreigen te verworden tot spookstad. In mijn omgeving zie ik trouwens alweer een tegenbeweging opdoemen, namelijk dat in Rotterdam studerende of werkende oud-stadsgenoten (en zelfs heuse Rotterdammers) steeds vaker kiezen voor een woning in Dordt, waar de koopprijzen, ondanks de overspannen woningmarkt, nog altijd beduidend lager liggen dan in de Maasstad. Wonen in Dordt en al zeker in de binnenstad (met de trein een kwartiertje van het Rotterdamse stadshart) is zo beroerd nog niet. Ik weet het, da’s een subjectieve conclusie en wie nét van de middelbare school komt denkt daar, net als ik vroeger, ongetwijfeld héél anders over. Toch is ‘thuis komen’ uiteindelijk zo’n beroerde optie nog niet.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s