‘Must see town’


DordtmooiIn het toonaangevende reiskatern van The Times werd ‘de verborgen parel’ Dordrecht onlangs aangeprezen als ‘een minder bekend maar prachtig alternatief voor wie is uitgekeken op Parijs en Barcelona.’ Kijk dus niet vreemd op als u komende zomer wat vaker de woorden ‘lovely’ en ‘jolly good’ hoort op een Dordts terras.
Ik vind het altijd leuk om in buitenlandse kranten of tijdschriften lovende berichten over mijn stad te lezen. Zo herinner ik me een artikel van enkele jaren geleden in het tijdschrift van ‘Il Touringclub’, het  Italiaanse equivalent van onze ANWB. Daarin werd behoorlijk de loftrompet gestoken over Hollands oudste stad, die ‘assolutamente’ (absoluut) en ‘immediatamente’ (liefst vandaag nog) bezocht moest worden. Of dat verhaal er destijds ook voor gezorgd heeft dat er meer Italiaanse toeristen naar de Merwestad trokken weet ik niet, maar het gaf mij als Dordtenaar tóch een gevoel van trots. Kennelijk woon ik in een stad die, toeristisch gezien, internationaal een woordje meespreekt. Dordt is namelijk, zoals een andere Britse krant onlangs meldde een eh… ‘must see town with much to be discovered.’ We zijn, om Reve te citeren, niet onopgemerkt gebleven. Nieuwsgierig hoe ‘we’ in andere landen worden gezien en beoordeeld maakte ik een digitaal rondje ‘langs de velden’ en dus tikte ik het woordje Dordrecht in op websites van internationale kranten en toeristische organisaties. Dat leverde over het algemeen aangename resultaten op, al kom ik zo nu en dan ook wel wat onjuistheden tegen. Zo verwijst de Frankfurter Algemeine toeristen naar Rutte (daar móet je geweest zijn) en misschien wel om die reden wordt Dordt in deze krant aangeduid als ‘dé Nederlandse jeneverstad bij uitstek.’ Nu ben ik het hiermee, chauvinist als ik ben, gevoelsmatig natuurlijk wel eens, al denk ik dat ze daar in Schiedam vast niet om gelachen hebben. Overigens valt het mij op dat veel websites en buitenlandse kranten in hun artikelen over Dordt, nog altijd verwijzen naar De Ark van Noach als de voornaamste toeristenattractie op dit eiland. Helaas ligt die boot al een tijdje te verpieteren… ergens bij Krimpen aan de IJssel, geloof ik.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s