Schijnkeuzes


choiceJa, dames en heren, woonachtig in die prachtige nieuwe gemeente Molenlanden, u mag meedenken. Nee, niet écht natuurlijk, het gaat er om dat u het gevoel hebt dat ook ú een vinger (nou ja, een héél klein vingertje dan) in de pap hebt bij de benoeming van uw nieuwe burgervader… of eh, -moeder natuurlijk; het is maar waar uw voorkeur naar uitgaat. Waar ik het over heb? Over wederom zo’n nietszeggende enquête die door de zoveelste gemeente (Sliedrecht, Zwijndrecht en Molenwaard voerden zo’n toneelstukje eerder al op) het internet op geslingerd wordt in die zogenaamde ‘gemeenschappelijke zoektocht’ naar een nieuwe kettingdrager. Dit om in dat altijd zo ondoorzichtige proces een beetje de indruk van democratische besluitvorming te wekken. Maar geloof me, beste Molenwaarders, bij burgemeestersbenoemingen is van democratie en medezeggenschap helemaal geen sprake. Burgemeesters worden in dit land namelijk benoemd… toegegeven, ná een paar heuse interviewrondjes met wat raadsleden, maar met op de achtergrond altijd een daadkrachtig ‘meesturende’ commissaris van de Koning die voor zichzelf al lang besloten heeft wie hij ‘op’ Molenlanden wil ‘parkeren’. Geloof me: u hebt daar als inwoner helemaal niks over te vertellen en dus is zo’n enquête goed beschouwd niets anders dan een parodie op medezeggenschap. Om u dus wat werk te besparen neem ik de keuzemogelijkheden alvast maar even met u door. Over welke eigenschappen zou de nieuwe burgemeester van Molenlanden volgens ú nou moeten beschikken? Moet hij of zij ambitieus zijn, creatief, communicatief, eerlijk, enthousiast (al die clichés, ongetwijfeld gekopieerd van de een of andere blauwdruk, staan nog op alfabetische volgorde ook) of verwelkomt u liever iemand die hartelijk, humoristisch, inspirerend, meelevend, ruimdenkend of standvastig is? En eh… gaat uw voorkeur uit naar een lokale of een regionale netwerker en moet ‘uw’ nieuwe burgemeester vooral verstand hebben van sport en financiën of toch meer van veiligheid en eh, wonen? Het zijn allemaal ‘schijnkeuzes’, want natuurlijk ziet u het liefst iemand aantreden die ál die eigenschappen en interessevelden een beetje in zich verenigt. Mijn advies: laat dat malle schuifdeurencabaret in uw mooie Molenlanden lekker aan u voorbij gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s