Écht luisteren


eenzaam2Terwijl ik dit schrijf is het een uurtje of acht voordat The Passion in mijn stad gaat beginnen. Liever had ik mijn stukje pas na afloop van dit spektakel ingeleverd, maar dát kan helaas niet, gezien de ‘zaktijd’ van deze krant. Intussen worstel ik me op de Facebookpagina van dit dagblad door de vele reacties op de vraag: ‘Waar ga jij The Passion kijken?’ Het gros daarvan is warm, hartelijk en enthousiast. Dordtenaren mogen dan de reputatie hebben wat stug en ‘mopperig’ te zijn, maar vandaag zijn we dat duidelijk even niet. Het achterliggende thema van deze editie is: ‘Je bent niet alleen’ en dat brengt mij bij het onderwerp waar ik het met u over wil hebben, namelijk eenzaamheid. Geloof me, dat is een niet te onderschatten probleem in Dordt anno 2019. Wist u bijvoorbeeld dat vijf procent van alle Dordtenaren zich structureel ernstig eenzaam voelt? Misschien zegt zo’n getalletje u weinig, maar als ik het nu eens voor u ‘in beeld’ breng? Vijf procent van bijna 120.000 inwoners… da’s ongeveer zesduizend mensen, ofwel een volledig uitverkocht stadion van FC Dordrecht plus nog eens twee keer een volle zaal van Kunstmin. Zóveel mensen op dit eiland voelen zich sociaal ‘buitengesloten’ en diep ongelukkig. Wie die mensen zijn? Tja… u kent ze al, maar wist het misschien niet. Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid onder alle leeftijdsgroepen en in alle lagen van de bevolking voorkomt: chronisch zieken, gehandicapten, ouderen, alleenstaande ouders, daklozen en (nog) niet ingeburgerde immigranten. Verder blijkt dat veel mantelzorgers, die zich met ziel en zaligheid op de verzorging van een familielid hebben gestort, hun sociale contacten met de dag zien afnemen. Datzelfde overkomt mensen die langdurig zonder werk zitten. Ook zij verliezen op den duur hun sociale ‘netwerk’ en komen daardoor in een isolement terecht.
Ik neem me voor om het thema van deze editie van The Passion ook ná vandaag vast te houden. Hoe? Door nou eens écht te luisteren naar het antwoord op de vraag die ik op een gemiddelde dag zo vaak achteloos aan mensen stel. ‘Hé… hoe is het met je?’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s