Frida


Frida van der ZeeVandaag herdenken we op dit eiland ‘onze’ gevallenen en ik doe daar vanaf mijn vaste plekje in de krant ook dit jaar weer van harte aan mee. Het is inmiddels een soort traditie geworden dat ik er op of rond de vierde mei, altijd één individu uitlicht. Waarom? Omdat ik bij ‘mijn’ twee minuten nu eenmaal graag een mens… een gezicht voor me zie. Al terwijl ik deze column schrijf zie ik ook daadwerkelijk een gezicht voor me, namelijk dat van Frida van der Zee, een vrolijk Dordts meisje van 12. Ze kijkt me, vanaf een fotootje op een website doordringend aan en ik zie overeenkomsten met mijn dochter op die leeftijd, die in vrijheid leeft en studeert aan de journalistenschool. Frida heeft die vrijheid nooit gekend. Hoe dat komt? Omdat ze op 24 oktober 1944 nét op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Ze zat op de huishoudschool aan het Steegoversloot en ze verliet dat gebouw, nét na het middaguur om terug te wandelen naar haar ouderlijk huis aan de Brouwersdijk. Juist op dát moment ging het luchtalarm af, want vanuit het zuiden naderden tientallen vliegtuigen van de Britse Royal Air Force de stad. Hun doelwit was een Duits hoofdkwartier in park Merwestein en je zou dat bombardement daarop ‘geslaagd’ kunnen noemen, ware het niet dat een paar blindgangers dood en verderf zaaiden in straten die helemaal geen doelwit wáren. Frida zocht een veilig heenkomen in een bloemenzaak aan de Museumstraat, maar helaas werd nou juist die zaak vol geraakt. Het pand stortte in en Frida werd pas de volgende ochtend levenloos aangetroffen in de nog smeulende puinhopen.
Vanavond wordt haar naam, samen met die van diverse andere vrouwen die de oorlog niet overleefden, uitgesproken tijdens een ‘door vrouwen gedragen’ herdenkingsdienst in de Singelkerk. Waarom vrouwennamen? Omdat het landelijke thema ‘In vrijheid kiezen’ is én omdat we dit jaar óók nog eens stil staan bij honderd jaar vrouwenkiesrecht.
Mijn Emma wordt deze maand 23 en ‘kiest’ in vrijheid voor een eigen toekomst… Frida zal altijd 12 blijven. Daar ben ik vanavond even stil van.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s