Terug bij af


wbHebben ze bij de provincie dan niks geleerd van die zelfgecreëerde aanbestedingsramp met Qbuzz? Wellicht vraagt u zich af waarom ik deze vraag zo plompverloren bij u neerleg en daarom leg ik het graag even uit. Binnen drie jaar moet hier een nieuwe concessie worden verleend voor het passagiersvervoer over water en na lezing van het provinciale aanbestedingsplan kan ik maar één conclusie trekken: dit is een vervoersramp ‘in the making.’ Laat ik het zó zeggen: koop alvast een boot, leer fierljeppen of ga op z’n minst op zwemles.
Waar de provincie met de aanbesteding van het busvervoer wellicht een té scherp plan neerlegde (De Qbuzz-directie hapt momenteel naar adem en veel chauffeurs hebben inmiddels een maagzweer) koerst men nu, kennelijk geschrokken van het Qbuzz-echec, precies de andere kant op. Het eisenpakket dat nu voor potentiële waterbus-exploitanten is opgesteld is namelijk een ernstig uitgeklede versie van de huidige taakstelling en dat lijkt me nou niet bepaald een zonnig vooruitzicht voor het personenvervoer over de wateren in stad en streek vanaf 2022. Ik voorspel u alvast minder overtochten tussen Dordt en Zwijndrecht en tussen Dordt en Papendrecht. Ook maak ik uit het plan op dat er nauwelijks nog avondvervoer zal zijn en de rechtstreekse verbinding tussen Dordrecht en Kinderdijk zal vermoedelijk helemáál verdwijnen. Kortom, het personenvervoer over onze rivieren is straks, als het aan de provincie ligt, terug bij af met als bijkomend gevolg dat onze tóch al overbelaste wegen dan, nóg meer dan nu al het geval is, zullen dichtslibben. Mocht u een en ander nog wat onduidelijk vinden dan is de volgende vergelijking wellicht op z’n plaats: stel, het Nederlands Olympisch comité zoekt voor de eerstvolgende Olympische Spelen (Tokyo 2020) nog kandidaten voor het onderdeel polsstokhoogspringen en om die wat makkelijker te vinden legt men de kwalificatienorm op, laten we zeggen drie meter in plaats van op de nu vereiste 5 meter en 70 centimeter (of iets van die strekking). Dan ben je altijd verzekerd van Nederlandse deelnemers, maar eh… edelmetaal zit er dan niet in. Gaat hier nog iemand ingrijpen en zo ja, wie dan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s