Riedijkshaven


riedijkshavenHet is dat klassieke oer-Hollandse dat ik zo aantrekkelijk vind aan Dordt. In haar oude, soms ietwat vergane glorie, openbaart mijn stad zich op haar fraaist. Nee, ik ga niet over dat ouwe postkantoor mijmeren, maar het blijft jammer dat de kaalslag uit de jaren zestig en zeventig zoveel onherstelbare wonden in deze stad heeft geslagen. Wonderlijk eigenlijk dat Dordt, in tegenstelling tot het nabij gelegen Rotterdam, in de oorlog zo mooi ‘heel’ bleef en daarom vandaag de dag soms in films mag figureren als het Rotterdam van vóór dat vermaledijde bombardement. Om onze binnenstad te slopen hadden wij destijds niet eens Duitsers nodig, maar gewoon een paar regenteske ‘stadsvernieuwers’ met weinig oog voor historie en natte dromen over hoe de burger ordentelijk moest wonen, rijden en parkeren. Ach, daar heb ik me inmiddels wel bij neergelegd en eerlijk is eerlijk… nieuwbouw, mits smaakvol ingepast, kan soms ook mooi zijn. Die conclusie trok ik gisteravond toen ik, samen met Blafmans, over de Schuttevaerkade wandelde. Dit stukje Dordt, met helaas vooral uitzicht op, laten we zeggen, niet bepaald uitdagende Papendrechtse nieuwbouw aan de overzijde (behalve dan dat nieuwe en zeer geslaagde hoofdkantoor van Fokker), ziet er verder héél bekoorlijk uit. Ondanks die wat saaie overkant en dankzij dat prachtige zicht op drie rivieren is het in dit stukje Dordt prettig toeven… het is een rustig en aantrekkelijk stadsdeel, waar de ‘compositie’ van moderne herenhuizen, een torenhoog appartementencomplex, een mooie nieuwe blauwe brug en hier en daar nog wat herinneringen aan het verleden, op een bijna Rotterdamse manier ‘geslaagd’ is.
Het is een van de weinige Dordtse nieuwbouwdelen in de binnenstad waar het totaalplaatje, na té veel doodse jaren, eindelijk een beetje begint te kloppen. Ik zie er namelijk steeds vaker leuke ouwe vaartuigen liggen die een opknapbeurt ondergaan of ondergingen. Toen dacht ik… dát is de ideale bestemming voor de Riedijkshaven: thuisbasis zijn van een bescheiden vloot aan industrieel/historische (liefst nog af en toe varende) boten en schepen. Nee, liefst geen moderne plezierjachten, maar wél wat meer ‘maritieme reuring’ graag. Dán komt deze buurt pas waarlijk tot leven.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s