Auto


flintstonesNu schrijf ik mijn columns doorgaans niet als een feuilleton, maar gisteren maakte ik daar een uitzondering op door mijn verhaal te beëindigen met de woorden: morgen kom ik er op terug. En dat morgen is vandaag, dus ga ik het hebben over dat plan van GroenLinks om vanaf 2030 in Amsterdam alleen nog maar elektrische auto’s toe te staan. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog de vraag, want terwijl ik dit schrijf is hoofdstedelijk GroenLinks alweer min of meer teruggefloten door Den Haag onder het motto ‘Dat maken wij wel uit.’ Het zal dus allemaal zo’n vaart niet lopen, maar gevolg van die publicitaire ‘inkopper’ (want meer dan dat wás het volgens mij niet) is dat ik me nu wel, meer dan voorheen, realiseer dat het einde van auto’s op fossiele brandstoffen er nu daadwerkelijk aan zit te komen. Daarbij komt dat Dordt en Amsterdam een hoop gemeen hebben: ook hier barst het van de monumenten, die (onder andere aan de Wijnstraat, de Groenmarkt en de Prinsenstraat) zwaar te lijden hebben onder verkeersgeweld, ook hier is de binnenstad, verkeerstechnisch gesproken, van oudsher niet geschikt voor al te veel auto’s en ook hier is de lucht niet bepaald ‘zuiver’ te noemen. En dus breekt ook in Dordt – daar kún je gewoon op wachten – ooit de dag aan dat benzine- en dieselauto’s niet meer welkom zijn. En natuurlijk kán ik daar op zich niet tegen zijn (ook ik laat mijn kinderen graag een schonere wereld na), maar net als u zit ik natuurlijk wel met een hoop mitsen en maren. Om maar een voorbeeld te noemen… mijn eigen autootje is momenteel aan vervanging toe en dat zal het komend jaar, of het jaar daarop, ook zeker gaan gebeuren. Maar in de prijsklasse van mijn auto (gewoon een heel gemiddeld karretje) worden er vandaag de dag nog geen elektrische auto’s aangeboden en dus wordt mijn aanstaande aanschaf er gewoon weer een die op eh… ‘schuldgevoel’ rijdt.
Misschien eens beginnen met een paar autoloze zondagen in centrum en ‘schil’? Kunnen we alvast een beetje wennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s