‘Dansje’


povertyHet is alweer zes jaar geleden dat ik voor deze krant een column schreef met daarboven de volgende titel: ‘Armoede is in deze stad de schaamte voorbij.’ Even de feiten: één op de negen gezinnen in deze stad leeft permanent onder de armoedegrens en velen nemen al niet eens meer de moeite om dát nog te verbergen. In Dordt, tóch al geen stad van schone schijn, staat bij bijna 5000 huishoudens het water aan de lippen en aangezien een ‘huishouden’ uit gemiddeld twee á drie mensen bestaat kun je dus concluderen dat er dus zo’n 10.000 mensen in deze stad leven die structureel gewoonweg niet rond kunnen komen. Dat zijn een héleboel niet betaalde rekeningen en ook een heleboel gestaag oplopende schulden. Dat zijn óók een heleboel kinderen die niet naar een sportclub kunnen en een héleboel volwassenen die hun maandelijkse zorgpremie niet kunnen betalen met als gevolg dat ze een periodiek bezoek aan hun tandarts of opticien noodgedwongen moeten overslaan. Ik schreef het al eerder… in Dordt is de armoede soms letterlijk af te lezen aan de gebitten van mensen en aan de met plakband gerepareerde Hema-brilletjes op hun neus. Ik vind dat diep treurig.
Vanavond in De Buitenwacht mag ik wederom (volgens mij alweer voor de zesde keer achtereen) gespreksleider zijn van een debat over armoedebestrijding. Ik doe dat dit keer, ik geef het maar ruiterlijk toe, met gemengde gevoelens. Waarom? Omdat ik bang ben dat we voor de zoveelste keer met z’n allen hetzelfde ‘dansje’ om de hete brei gaan doen. Hoe dat dansje gaat? Nou, simpel… ik vraag aan de dames en heren politici in de zaal of er in de praktijk nog iets terecht gekomen is van al die plannetjes en ideetjes die bij eerdere bijeenkomsten ‘in de groep’ gegooid zijn en – even héél kort door de bocht gezegd – ik krijg vervolgens in diverse prachtige volzinnen ongetwijfeld weer te horen dat er ‘aan gewerkt’ of op z’n minst ‘over nagedacht’ wordt. Ik zeg: vanavond even geen tijd voor nieuwe plannen… eerst maar eens inventariseren hoe het met die ouwe staat.

Eén reactie

  1. U heeft het heel scherp gezien hoor!!! De gemeente is heel verkeerd bezig!!!Ze hebben geen enkel idee hoe het is om weinig geld te hebben!!!Dordt is een hele slechte gemeente om arm te zijn. Beter voor Dordt is in wezen SLECHTER VOOR DORDT!!!! En de politici: ZE HIEVEN HET GLAS EN DEDEN EEN PLAS EN ALLES BLIJFT ZOALS HET WAS!!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s