Oprotkoffie


ok‘Ah… daar hebben we de oprotkoffie’, zei m’n Haagse oom altijd op cynische toon als mijn moeder, na afloop van een verjaardagsfeest bij ons thuis, met een vol dienblad de woonkamer binnen liep. ‘Wie wil er een bakkie?’ vroeg ze dan op haar aller-charmantst, maar Haagse oom had natuurlijk wél gelijk; er was weer genoeg gezopen, gedold, geschranst en geklaverjast. Tijd om naar huis te gaan, want eh… morgen maandag.
Ik moest ernstig aan oprotkoffie denken toen ik in mijn krant las over dat onderzoek dat Chemours heeft laten uitvoeren naar de effecten van GenX dat het bedrijf in het water loost. Die stof, zo zou dit onderzoek aantonen, hoopt zich niet op in riviervis en kan gewoon gegeten worden dus eh… niks aan het handje. Ja hoor, tuurlijk, was mijn eerste gedachte toen ik dit verhaal onder ogen kreeg… nu krijg ik warempel ook nog een plakkie lulkoek bij mijn oprotkoffie geserveerd. Mijn gevoel zegt namelijk dat ik in de maling genomen word. Waarom ik dat denk? Omdat dat zogeheten ‘onafhankelijke’ onderzoeksinstituut dat door Chemours is ingeschakeld bij nader onderzoek helemaal niet zo onafhankelijk is. Dat instituut, Smithers Viscient geheten, maakt deel uit van de zogeheten Smithers groep en als je die club nader onder de loep neemt kom je tot de ontdekking dat een andere poot van dit conglomeraat zich bezig houdt met het ontwerpen en ‘vermarkten’ van plastic en andere kunststoffen. Het lijkt dus allemaal wel zo betrouwbaar… een heus onderzoeksinstituut dat héél hard ‘gaat u maar rustig slapen’ brult, maar we hebben het hier wel over een instituut dat nauw verwant is met de chemische industrie en dus juist baat heeft bij het ongestoord reilen en zeilen van bedrijven als Chemours en DuPont. Ik vond het trouwens tóch al behoorlijk dubieus dat nou juist dit Britse instituut door Chemours is ingeschakeld, terwijl we in Nederland toch over minstens drie universiteiten beschikken die toonaangevend zijn in toxicologisch onderzoek. Gevalletje ‘wij van Wc-eend adviseren Wc-eend’, als je het mij vraagt. De oprotkoffie van mijn moeder smaakte in ieder geval nog eerlijk… namelijk naar koffie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s