Chaos


traffic3Ik heb geaarzeld of ik deze column wel moest schrijven. Waarom? Omdat het gaat over de straat waar ik zelf woon en dan loop je het risico dat mensen gaan denken dat je je plekkie in de krant misbruikt om je eigen straatje schoon te vegen. Toen stelde ik mezelf de volgende vraag: zou ik ook over de verkeersperikelen in deze straat schrijven als mijn huis daar niet stond? Het antwoord is ja, want de Vest (waar ik overigens met veel plezier woon) is een straat waar al héél lang een belachelijk groot verkeersprobleem speelt dat door de gemeente, misschien wel uit pure machteloosheid, bewust genegeerd worden. De Vest is namelijk de enige toegangsroute tot een parkeergarage (Drievriendenhof) die daar eigenlijk hélemaal niet zou moeten staan. Laat ik het zo zeggen… als een gemeentebestuur vandaag de dag zou moeten beslissen over de locatie van een nieuwe parkeergarage dan zou deze plek zéker niet in aanmerking komen. Maar ja, zo’n 30 jaar geleden dacht men daar kennelijk anders over en een nog prima functionerende parkeergarage breek je nou ook weer niet zo makkelijk af, dus we moeten het ermee doen. Ja, ik zelf ook, want mijn autootje staat er droog  (tegen een schappelijke prijs) en ik ben blij dát ‘ie daar, op hooguit één minuut lopen van mijn voordeur, mág staan, dus ik profiteer zelf ook van die véél te dominante betonnen kolos in mijn straat. Probleem is echter dat de Vest nogal smal is en dat er, vooral op ‘winkellustige’ zaterdagen, altijd lange rijen ronkende auto’s staan die de parkeergarage in, of de stad weer uit willen. Dáár kan een beetje tweewieler nooit tussendoor manoeuvreren en dus schiet het fietsverkeer (ja, scooters ook) hier op zaterdagen massaal het trottoir op, wat weer ten koste gaat van voetgangers, die hier soms letterlijk moeten wegduiken om het vege lijf te redden. Het zijn wekelijks terugkerende en belachelijke chaotische taferelen waar zelfs de gemeentebesturen van, pak hem beet, Nairobi of Cairo zich diep voor zouden schamen. Dit gemeentebestuur is die schaamte kennelijk al lang voorbij, want al jaren achtereen grijpt niemand in.

Eén reactie

  1. Kom dan zelf (en je buren) met een oplossing. Wellicht breng je ze op een idee. Bijvoorbeeld maak de parkeergarage aantrekkelijk voor lang parkeerders. En veel minder aantrekkelijk voor kortstondig parkeren. Dus minder verkeersbewegingen. Het is maar een suggestie. Weet niet of het uitvoerbaar is. Maar waar een wil is is een ‘rustige’ weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s