Sjoerd


sjoerdNa de middelbare school hielden we nog een tijdje contact omdat onze vervolgopleidingen zich toevalligerwijs in dezelfde stad (Tilburg) afspeelden. Maar ineens was hij weg. Waar naartoe? Geen idee.
Nu kom ik Sjoerd, dertig jaar later, weer tegen bij het Leger des Heils waar ik, voor een mini-documentaire, wat interviews doe met enkele ‘bewoners.’ En heel gek… ons gesprek ging gewoon verder bij waar we destijds – vermoedelijk in de een of andere Tilburgse kroeg – gebleven waren. ,,Wat er gebeurd is? Tja,  ik werd verliefd en zij eh… zwanger; allemaal nog in dat eerste studiejaar. Haar vader, eigenaar van een autobedrijf in Tilburg bood me een baan aan en aanvankelijk kon ik studie én werk nog even combineren, maar dat hield ik niet lang vol. Dat hele huwelijk was trouwens een ramp… liefdeloos, afstandelijk. Ik raakte gefrustreerd, ging zuipen en veranderde in een machteloze klootzak met losse handjes. We waren alweer uit elkaar voordat onze dochter een kleuter was. Vervolgens raakte ik ook mijn baan kwijt, want die ouwe kon me, heel begrijpelijk, niet meer luchten of zien. Nog een paar jaar woonde ik bij mijn ouders. Dat moet voor hen een rottijd geweest zijn, want ik voerde geen klap uit. Ik zoop alleen maar… op hun kosten want ik verdiende natuurlijk geen cent. Toen zij kort na elkaar overleden moest ik op zoek naar iets anders, maar ik hád niks anders en zo gebeurde het dat ik in een stomdronken bui aanbelde bij de moeder van mijn kind. Ze wilde me niet binnen laten, zelfs niet héél even om dochtertje te zien. Dát ontaardde in een ordinair handgemeen, wat me een paar maanden in de bak opleverde. Daarna is het snel bergafwaarts gegaan… ik ging drugs gebruiken, leefde op straat, aanvankelijk in Tilburg en nu in Dordt, hier in deze opvang. Ik ben nu bijna clean en hoop binnenkort ook werk en een eigen kamer te vinden.’’
Dit gesprek vond een week geleden plaats. Sjoerd is sindsdien alweer vertrokken bij het Leger. Waar naar toe? Geen idee. Ik hoop bergopwaarts, maar vrees het tegendeel.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s