Tuinafval


groenafval-tuinafvalNee, wij hebben thuis geen grote grijze afvalbak op wieltjes en ook niet zo’n ding in een andere kleur. Voor bewoners van de binnenstad is dat anders opgelost: op twee punten, allebei op zo’n honderd meter van onze voordeur, zijn van die ondergrondse containers aangelegd die ik met een speciaal daarvoor bestemd pasje kan openen. En dus loop ik eens in de drie á vier dagen met een volle vuilniszak richting Museumstraat of Vriesestraat. Ik vind dat geen probleem… nét zoals ik er geen moeite mee heb om plastic en papier te scheiden. Dat eerste gaat in zo’n welbekende plastic zak die je op afgesproken tijden aan een lantaarnpaal mag bevestigen (niet te vroeg natuurlijk, want da’s geen gezicht) en dat laatste (papier en karton dus) mogen we op afgesproken tijden ‘aan de deur’ zetten. Ik vind dat op zich allemaal prima geregeld, maar wat ik jammer vind is dat wij, net als veel andere binnenstadsbewoners, een eh… behoorlijk groenafval-probleem hebben. En ja , ik weet het… ik ben een bevoorrecht mens dat ik in de binnenstad ook nog eens over een ruime achtertuin beschik, maar die tuin staat wél vol bomen en struiken die elk voor- en najaar stevig gesnoeid moeten worden. Dat levert bijna manshoge stapels aan snoeiafval op die we dus niet in zo’n groene container kunnen stoppen, maar na veel breek-, vouw- en bindwerk in vuilniszakken proppen die vervolgens in die ondergrondse containers verdwijnen. Dat afval wordt dus niet gecomposteerd maar mee-verbrand met het reguliere afval. Dit simpelweg omdat HVC in de binnenstad geen ‘groene-container-rondjes’ maakt. Als ik daarover bel krijg ik geen duidelijk antwoord over het waarom van die keuze, behalve dan: ‘Tja, dat doen we gewoon niet.’
In het stadscentrum stikt het van de huizen met tuinen (er komen er de laatste tijd ook steeds meer bij) en ik weet dat de vraag naar groene containers hier groot is. ‘Grof’ snoeiafval ophalen gaat in de binnenstad nu op afspraak… er moet dus elke keer weer, speciaal voor mij of mijn buurman, een HVC-wagen komen voorrijden. Dat kan toch veel goedkoper en efficiënter?

Eén reactie

  1. Kees, via Twitter heb ik bij herhaling al vraagtekens geplaatst bij de wijze van afval ophalen door HVC in Dordrecht. In mijn directe woonomgeving, tja da’s nog steeds de ‘aandachtswijk’ Crabbehof, zijn er aardige mensen van een buurtteam tegen de afvalstroom aan het opzwemmen, maar het wordt tijd dat de Gemeenteraad een praktische oplossing gaat afdwingen van HVC. Op dit moment zijn we hier naast het buurtteam overgeleverd aan kraaien, meeuwen en ratten als ongewenste handlangers van HVC…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s