Bordjes


infoxVolgens mij gaat het best goed met Dordt als toeristenstad. Niet dat ik de allerlaatste cijfers voor handen heb, maar ik trek die conclusie uit eigen waarneming. Ik woon al lang in de binnenstad en het is echt pas van de laatste jaren dat ik, zelfs op zondagochtend, al zóveel groepjes Nederlandse, Vlaamse, Britse, Duitse of Italiaanse toeristen in mijn stadje zie rondscharrelen. Nog voordat de winkels open zijn staan er tegenwoordig al mensen druk te delibereren bij Ary, bij Johan en Cornelis en bij de vele mooie gevels en doorkijkjes die de binnenstad te bieden heeft. Sommige gezelschappen worden begeleid door een gids, dus qua informatie komen zij ongetwijfeld prima aan hun trekken. Maar niet alle bezoekers komen in georganiseerd verband naar dit eiland… de meesten doen hun ‘dagje Dordt’ zoal ik zelf een dagje Den Haag, Deventer of Dusseldorf doe, namelijk gewoon, samen met mijn vrouw en op de bonnefooi zeg maar. De vraag is nu: krijgen al die ‘voor-de-vuist-weg-bezoekers’ de juiste informatie voorgeschoteld als ze bij – ik noem maar wat – het beeld van Johan en Cornelis de Witt op de Visbrug staan? Komen ze dan te weten wie die broers zijn, wat ze voor Dordt en het land betekend hebben en hoe tragisch ze aan hun einde kwamen? Niet voldoende, stelt het Historisch Platform Dordrecht… dat kan beter.
Nu heb ik begrepen dat Dordrecht Marketing wel open staat voor ideeën en suggesties op dit vlak, maar de vraag is natuurlijk: welke dan? Ik bedoel… je kunt overal wel van die QR-code’s gaan ophangen maar volgens mij bereik je daar de (vaak wat oudere) doelgroep nauwelijks mee. Een leuke oplossing zag ik onlangs in Gent: daar is bij elke bezienswaardigheid een langwerpig en prachtig vormgegeven informatiebord in de grond verankerd en de verhalen daarop (in meerdere talen) zijn zóveel leesbaarder en aangenamer dan die afstandelijke en soms archaïsche teksten op die bordjes die we in Dordt aan onze gevels hebben hangen. Niks mis met historici hoor… je moet ze alleen geen toeristische informatiebordjes laten schrijven. Ik zeg: frissere teksten op frissere bordjes graag.

Afbeelding:
Twaalf historische monumenten in het centrum van Gent hebben nieuwe infoborden gekregen. In het Nederlands, Frans en Engels staat de geschiedenis van de gebouwen op de borden vermeld
(FOTO: FREDERIEK VANDE VELDE, HET NIEUWSBLAD)

2 reacties

  1. Nog meer borden in de binnenstad? Niet doen. Het leuke van een stad ontdekken is: je van tevoren inlezen (kan ook op internet) en als je er bent gaan zwerven aan de hand van een uitgeprint plattegrondje. Zo maak je van je uitje een avontuur. En als je dan ergens uitleg hebt gemist kan je het thuis nog eens nalezen. In vind, buiten de broodnodige verkeersborden, al die uitleg op straat afdoen van het straatbeeld van onze binnenstad. En zeker als ze zo groot worden als in Gent.

  2. Helemaal eens Henktjong. Zorg er dan voor dat je jonge scholieren opleidt tot stadsambassadeur van ons Dordt ism de middelbare scholen. En koppel deze jonge garde bij de entree van Dordt/toeristische trekpleisters met de toeristen die zonder gids lopen. Hoe mooi zou het zijn als je toeristen op deze manier overdonderd. Ik weet zeker dat deze investering zich zelf terug verdient in de toekomst. En we bieden als stad iets bijzonders. En daar komen ze toch voor?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s