Faktumdag


faktumdagIk zie een reportage over een zwerver en een herdershond… beiden overduidelijk ‘getekend’ door een leven op straat. Ondanks de ellendige leefomstandigheden waarin zwerver en hond verkeren, treft hun wederzijdse genegenheid me vol in het hart. Terwijl de oude man de verslaggever uitlegt hoe belangrijk ‘zijn Greta’ voor hem is, kijkt het dier, een prachtige Duitse herder, voortdurend liefdevol naar hem op. Aan het einde van het gesprek beloont Greta de woorden van haar baas met een welgemeende lik op diens gegroefde gelaat. Noem me een watje, maar ik schoot gisteren even vol toen ik (op Vimeo) een filmpje zag over de zogeheten Faktumdagen in Gotenburg. Na dit relaas ben ik u ongetwijfeld wat uitleg verschuldigd: Faktum is de naam is van de daklozenkrant in Zweden en die krant organiseert eens per jaar, samen met dierenartsen in dat land een wel heel bijzonder weekend. In dat weekend mogen daklozen en mensen die onder de armoedegrens leven hun huisdier namelijk meenemen naar een dierenarts voor gratis onderzoek en eventuele (relatief simpele) behandelingen die daar op volgen. Ik werd op dat ontroerende filmpje gewezen in een persbericht van het Dordtse AniCura Dierenziekenhuis, want geïnspireerd door dat Zweedse initiatief hebben de dierenartsen die in die maatschap werkzaam zijn besloten om op 25 mei een Dordtse ‘Faktumdag’ te organiseren. Op die zaterdag zet een grote groep artsen en assistentes zich in het filiaal aan de Jan Valsterweg geheel belangeloos in voor allerlei dieren wier baasjes het niet breed hebben. Die baasjes zijn overigens al in een eerder stadium via allerlei kanalen (waaronder de Voedselbank) door het dierenziekenhuis benaderd. Er worden die dag vaccinaties uitgevoerd, maar ook operaties en gebitsbehandelingen en dankzij de inzet van sponsors kan er ook gechipt, ontwormt en ontvlooit worden. Alle benodigde medicatie en middelen van die dag worden gedoneerd door het Dierenziekenhuis en na afloop krijgen de baasjes ook nog een gratis zak voer hun dier mee. Omdat ik het zó’n prachtig initiatief vind wil ik die Dordtse dierenartsen die zich volgende week zaterdag belangeloos inzetten alvast nomineren voor de titel Dordtenaar van het jaar.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s