Houtje-touwtje


Essenhof busjeToen ik, bijna een decennium geleden, begon aan mijn dagelijkse episteltje in deze krant, nam ik me een aantal dingen voor: zo zou ik vooral niet ‘zuur van toon’ worden, want er is volgens mij niks ergerlijker dan een louter klagende en mopperende columnist die alleen maar kan afkraken en nooit eens iets kan ‘toejuichen.’Ook nam ik me voor geen columnist te worden die, onder het motto ‘I told you so’, voortdurend achteraf-gelijkjes probeert te halen. Aan dat laatste ga ik me nu, zij het met frisse tegenzin, tóch een keertje bezondigen, want ik erger me groen en geel (zeg maar zuur) aan dat gedoe over dat busje richting Essenhof. En eh… dáár hebben we het achteraf-gelijkje… ik zag het allemaal nog aankomen ook. Wat er aan de hand is? Nou dit dus: sinds februari beschikken we op dit eiland over een zogeheten bel- of bestelbusje, bestemd voor mensen die de Essenhof wllen bezoeken, maar voor wie de loopafstand – rum 500 meter vanaf de meest dichtstbijzijnde lijnbus -te groot is. Dat elektrische busje (á raison van 40.000 euro) werd door de gemeente ingevoerd nadat de hoogbejaarde Dordtse Jannie Bozuwa aan de kaak stelde dat het toch eigenlijk belachelijk is dat er in een gemeente met bijna 120.000 inwoners niet gewoon een lijnbus langs de openbare begraafplaats rijdt. Met kaart en dienstregeling in de hand legde Bozuwa busvervoerder en gemeente een simpel ‘omweggetje’ (in vakjargon een lusje) voor om dit probleem eenvoudig de wereld uit te helpen. Maar nee hoor, geen sprake van want onrendabel en dus veel te duur, zo besloten aanvankelijk busvervoerder Arriva en later ook ‘opvolger’ Qbuzz. Daarop bedacht de op zich goedwillende, maar in deze kwestie uiteindelijk toch ‘tandeloze’ gemeente (busvervoer is hier namelijk een provinciaal dingetje) een malle houtje-touwtje-oplossing in de vorm van dat busje die dan die 500 meter tussen de bushalte van lijn 5 en de begraafplaats ‘op telefonische afroep’ zou moeten overbruggen. Alleen maakt daar tot op heden geen kip gebruik van omdat nagenoeg niemand die omslachtige constructie kent of snapt. Gek hè?
Scheids, mag ik éven een VAR-momentje?

Eén reactie

  1. Het lusje van mevrouw Bozua werd verworpen doordat het niet uit “het brein” van de bus ondernemer kwam. Zo’n aangevertje wordt gevoeld als onderschatting van “het brein”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s