Olievlek


p1

,,Nou, daar kom ik voorlopig ook niet meer… ik ga toch niet betalen om mijn auto te mogen neerzetten. Wat een stelletje laaielichters daar op dat Stadskantoor zeg.’’ Ik herinner me dat ik altijd vreselijk moest lachen om dit soort tirades van mijn vader zaliger toen, beginjaren tachtig, de eerste parkeermeters in de Dordtse binnenstad werden geplaatst. Nu, met terugwerkende kracht, begrijp ik zijn verontwaardiging wel… ik bedoel, betalen om te mogen parkeren in een stadscentrum vinden we tegenwoordig héél gewoon, maar in die tijd was het, althans voor een middelgrote provinciestad, toch écht wel iets nieuws. Wij woonden in Sterrenburg en parkeerruimte was daar in die tijd nog geen ‘schaars goed’… zelfs niet in de jaren dat zowel mijn vader als mijn moeder, alsmede mijn beide nog thuis wonende broers over een eigen auto beschikten. Ook toen waren er nog parkeerplekken voldoende in de Regenboogstraat, waar immers ook gezinnen woonden die nog volledig autoloos waren. Met een beetje passen en meten is het vandaag de dag in het destijds ruim opgezette Sterrenburg qua parkeerruimte, misschien allemaal nog nét te doen, maar als ik bijvoorbeeld een rondje in het iets krapper ingerichte Stadspolders maak, zie ik dat parkeren daar, in sommige straten, inmiddels toch écht een behoorlijke worsteling geworden is. Ook vandaag de dag zijn er natuurlijk nog altijd gezinnen zoals het onze destijds, met meerdere, jong volwassen kinderen die een eigen autootje hebben. Kortom: huishoudens met drie tot vier auto’s in een gemiddelde buitenwijk zijn anno 2019 écht niet uitzonderlijk.
In de loop der jaren is betaald parkeren, ooit begonnen dus in het stadshart, als een olievlek uitgedijd. Wie nu aan de rand van de negentiende eeuwse schil woont (of ‘for work or play’ in de binnenstad moet zijn) kán nog altijd uitwijken naar het Land van Valk of Nieuw-Krispijn, waar parkeren momenteel nog gratis is. Niet lang meer, zo vrees ik voor mijn stadsgenoten aldaar. De Oranjelaan én de Krispijntunnel, zijn momenteel zo’n beetje dé scheidslijnen, maar ook die ‘betaalgrenzen’, zo voorspel ik, zullen binnen een jaar of tien, vijftien alweer ‘opgeschoven’ zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s