Veerplein


vpOf ze nu bindend, raadgevend of correctief zijn, ik ben geen liefhebber van referenda en al helemáál niet als ze over onderwerpen gaan die zó ingewikkeld zijn dat geen mens er nog iets van snapt. Laten we nou eerlijk zijn, dat Oekraïne-referendum van vier jaar geleden en dat referendum van vorig jaar over die wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten… dat waren toch beschamende vertoningen? Volgens mij weet het gros van de Nederlanders nog altijd niet waar ze nou precies over gingen.
Dat ik geen voorstander ben van referenda wil niet zeggen dat ik tegen alle vormen van ‘volksraadpleging’ ben… vooral lokaal kunnen ze reuze nuttig zijn. Er zijn van die aangelegenheden waarvan je denkt… dá’s nou typisch iets voor de inwoners van een gemeente om daar eens lekker een potje over mee te brainstormen. Neem nou die plannen van de gemeente Zwijndrecht om het Veerplein een ‘nieuwe inrichting’ te verschaffen. Bij dát soort onderwerpen lijkt het me zelfs logisch dat inwoners nou juist dáárover hun eh… ‘plasje’ mogen doen. We hebben het in dit geval immers niet over een eenvoudige botox-behandeling van de bovenlip, maar over een heuse facelift, of beter gezegd… een totaal nieuw smoelwerk van een van de allermooiste plekjes van Nederland. Het is dus zaak om de juiste keuzes te maken, want alles wat je hier nu aanbrengt of verandert draai je niet zo één, twee, drie weer terug. En dus vind ik het een prima zaak dat de Zwijndrecht haar inwoners de gelegenheid biedt om hier, via een website, over mee te denken. Wilt u bijvoorbeeld dat het plein liever vooral autovrij en terrasrijk wordt of moet er toch iets van parkeerruimte overblijven? En eh… mag dat voetpad naar de watertoren straks misschien een fietspad worden?
Ik kom trouwens wél iets vreemds tegen op die website; ik zie er namelijk een optie voor een markthal in staan. Hè… een markthal op die plek? Fantastisch idee hoor, daar niet van (zouden we in Dordt moeten hebben)… maar waar het nou ineens vandaan komt? Ik zoek het uit en morgen kom ik er op terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s