Kermit


Willem vierkantDe sokkel staat er al… nu de sukkel nog. Die sukkel heet Willem van Oranje en dat zit me best wel een beetje dwars, want volgens mij wás die man helemaal geen sukkel… integendeel zelfs. Het Willem-beeld dat straks in september, vermoedelijk door de dan hopelijk weer opgeknapte wethouder Piet Sleeking onthuld zal worden aan de kop van de Hofstraat, straalt helaas wél een en al sukkeligheid uit. Maar daar zit dit gemeentebestuur kennelijk niet mee, want onder het motto ‘een geven paard mag je niet in de bek kijken’ (het is een schenking van een of ander hup-Willem-cluppie, ter waarde van 120.000 euro) zitten we straks in de binnenstad opgescheept met een Willem die nog het meest doet denken aan Kermit die zojuist te horen kreeg dat er bij het restaurant om de hoek kikkerbilletjes op het menu staan.
En nee, ik ben geen tegenstander van beelden in mijn stad (ik zie er graag nog veel meer verschijnen) en ik ben ook zeker niet tegen een beeld van Willem de Zwijger, want hoe je het wendt of keert, het verhaal van deze man is nu eenmaal nauw verbonden met Dordrecht. Dit simpelweg omdat hier in 1572 de eerste bijeenkomst van de rebellerende staten werd gehouden. De gekozen plek is dan ook het enige dat wél deugt aan dit hele verhaal, want niet alleen vlakbij Het Hof (daar vond die eerste bijeenkomst plaats) maar óók nog eens aan de achterkant van de Berckepoort, waar zich destijds de herberg bevond waar hij logeerde als hij – incidenteel en naar verluid ook met frisse tegenzin – deze stad bezocht. Ik had alleen zo graag een wat imposantere weergave van de Vader des Vaderlands op deze plek willen zien staan en geen sneu kijkend mannetje met een truttig hondje aan zijn voeten.
Ach, ik kan er ook de humor wel van inzien… je zou het bijna ‘poetic justice’ kunnen noemen dat Johan en Cornelis, die een eeuw later het slachtoffer zouden worden van Willem’s achterkleinzoon Willem III, er ook ná die onthulling, tot in de eeuwigheid een stuk indrukwekkender bij staan (en zitten).

3 reacties

  1. Je gaat me toch niet vertellen dat dat groene scharminkel op de bijgaande foto Willem van Oranje voor moet stellen hè
    Zet er maar een bordje bij met “Groene Piet”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s