Markthal


vp2Belofte maakt schuld. Ik had u namelijk in mijn column van afgelopen donderdag beloofd terug te komen op die ‘suggestie’ om een markthal te laten verrijzen op het, naast het Zwijndrechtse Veerplein gelegen Maasplein. Nu begrijp ik best dat u mijn column niet per definitie als een feuilleton leest, dus voor wie dat gemist heeft geef ik graag nog even wat nadere tekst en uitleg. De gemeente Zwijndrecht is van plan de beide pleinen in een eh… laten we zeggen wat ‘eigentijdser’ jasje te gaan steken en biedt haar inwoners de mogelijkheid om hierover, via een website, mee te denken. Toen ik die site nader onder de loep nam zag ik dat daar een ‘optie’ op stond waarin (op het Maasplein dus, naast de Maasflat met die oranje luifeltjes) een heuse markthal stond ingetekend. Best verrassend, zo schreef ik donderdag, want in de ‘brainstormsessies’ die de gemeente tot dusver met inwoners voerde over de toekomst van dit stukje Zwijndrecht is de behoefte aan een dergelijke faciliteit, naar mijn weten, nog niet eerder ter tafel gekomen. Het blijkt, zo leerde ik na hierover wat belletjes gepleegd te hebben, een ideetje te zijn van de vermaarde (overigens in Dordt geboren) landschapsarchitect Adriaan Geuze die nauw bij dit project betrokken is. Hij heeft kennelijk een tijdje in Zwijndrecht op school gezeten en leerde daar iets dat ik in ieder geval nog niet wist, namelijk dat er op dat plein ooit een markthal stond waar groenten en fruit uit het tuindorp verhandeld werden. En dus ‘frommelde’ hij, met het oog op de lokale geschiedenis, een schattig markthalletje tussen de aangeboden opties op die meedenk-site. Ik ben benieuwd hoe de inwoners van Zwijndrecht hier tegenover staan en ik vermoed ook dat er, vooral door pleinbewoners die het graag een beetje rustig willen houden in hun leefomgeving, ook wel op het idee gemopperd zal worden. Zelf vind ik het wel een vondst… een heuse markthal op vaarafstand van mijn eigen Dordt. Hadden we er zelf maar eentje… het al véél te lang leegstaande V&D pand zou daar trouwens uitermate geschikt voor zijn.

Afbeelding: een artist-impression van het Veerplein met markthal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s