Niet wachten…


VD4Een permanente versmarkt, kleine eettentjes, een markthal á la Rotterdam (maar dan wat minder sjiek en duur), de bieb, Dordrecht Marketing, gemeentelijke kantoren of de volledige gemeentewinkel, appartementen, parkeerfaciliteiten, een debatruimte, een bedrijfsverzamelgebouw, openbare toiletten, een sportschool, ateliers voor kunstenaars, expositieruimtes, hotelkamers  en een kleine theaterzaal.
Het is zomaar een opsomming van enkele van mijn eigen ideeën, gecombineerd met de ideeën die ik van lezers kreeg toegezonden, naar aanleiding van de diverse columns die ik in het recente verleden schreef over dat nu alweer jaren leegstaande V&D-pand. Ik was eigenlijk niet van plan om hier wederom een column aan te wijden totdat ik, eerder deze week, in de krant dat artikel las over de Dordtse archiect Albert Venema. Als het aan hem ligt wordt het pand min of meer ‘uitgehold’ tot een soort passage, een doorgang zeg maar, tussen Scheffersplein en Statenplaats met daarin winkels, diensten, cultuur en horeca op de begane grond. Dat vind ik een leuke nieuwe variant op het ‘Wat te doen met die betonkolos-thema’ en dat zijn veel lezers met me eens, zo blijkt uit de meer dan honderd reacties die ik hierover op de Facebookpagina van mijn krant aantref. Toch is er één probleem waar veel van de ‘reaguurders’aan voorbij gaan: het pand is namelijk helemaal niet van de gemeente maar van ‘grootgrondbezitter’ Syntrus Achmea. Dat bedrijf, dat ook nog eens eigenaar is van die daar tegenover liggende panden – u weet wel, met Blokker en H&M er in, alsmede de Drievriendenhof – wil zich graag terugtrekken uit Dordrecht en is daarom druk bezig haar vastgoed op dit eiland af te stoten.
En daarom zeg ik: dit is het moment om toe te slaan gemeente… niet meer afwachten tot er weer een of andere grote winkelketen een oprisping krijgt, maar zélf het initiatief nemen en de zaken ‘naar je hand’ zetten. Dus… kóóp dat pand, zet er een handige ‘verbinder’ op die ál die mogelijke partijen en partijtjes bij elkaar brengt, verdien met die vele ‘kleintjes’ je investering terug en maak van die betonkolos een heerlijke lappendeken van bruisende stadsactiviteiten.

Eén reactie

  1. Vox clamans in deserto! Kees goed geschreven! Het zou tijd zijn voor een gemeente minder slaafs ten aanzien van projectontwikkelaars!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s