Optelsom


ddordtNee, deze column gaat niet over voetbal, maar ik begin er wel mee. De eindrangschikking van de competitie is uiteindelijk niets anders dan de optelsom van het aantal punten dat een club, als gevolg van overwinningen, gelijkspelletjes en verliespartijen, gedurende een volledig seizoen bijeen weet te sprokkelen. Je zou dus kunnen zeggen dat elke ploeg uiteindelijk precies op die plek terecht komt die het verdient. En tóch had úw clubje misschien eigenlijk wel iets hoger of lager op de ranglijst moeten staan en u weet nog waaróm ook, want eh:  ,,Als nou nét dat ene balletje er niet in gegaan was (‘Wat een kutkeeper!’) of als de scheidsrechter zijn blindengeleidehond die avond niet had thuis gelaten, ja dán waren ‘we’ misschien wel hoger geëindigd of eh… nét niet gedegradeerd.’ Bij verkiezingsuitslagen is het niet veel anders: een partij heeft véél stemmen verloren, maar de lijsttrekker kijkt tóch blij, want het verlies valt, gezien de prognoses eigenlijk nog best mee en vergeleken met die electorale dreun van jaar geleden zou je gevoelsmatig zelfs van winst kunnen spreken.
Misschien vindt u het gek, maar dit alles schoot door mijn hoofd toen ik in mijn krant las dat Dordrecht gezakt is van plek 13 naar plek 15 van meest aantrekkelijke gemeentes. In de ‘Atlas voor gemeenten’ worden jaarlijks de 50 grootste plaatsen van ons land met elkaar vergeleken op zaken als aantrekkelijkheid, bereikbaarheid en cultureel aanbod. Op bijna al die punten doen we het blijkbaar héél aardig, maar er zijn nóg twee criteria die de plaats op de eindlijst ‘bepalen’, namelijk werkgelegenheid en (daarmee nauw samenhangend)… welvaart. Op zich is plek 15 van in totaal 50 plekken heus zo beroerd nog niet als je dat afzet tegen het feit dat we begin deze eeuw nog zo’n beetje onderin die lijst bivakkeerden. De lering die we uit deze daling moeten trekken is dat er op dit eiland de komende tijd, nog véél meer dan nu het geval is, zal moeten worden ingezet op werkgelegenheid en armoedebestrijding. Da’s makkelijk praten, dat weet ik, maar het is gewoon niet anders… we hebben doelpunten nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s