‘Uit de pas’


rodezonNatuurlijk zou ik het liefst één op één voor u ‘vertalen’ hoe de stoeltjes in de Dordtse gemeenteraad nú verdeeld zouden worden als die verkiezingen voor het Europees parlement stiekempjes gemeenteraadsverkiezingen waren geweest. Maar eh, die vlieger gaat niet op. Dit alleen al vanwege het feit dat Dordtse ‘Europastemmers’ vorige week niet op, ik noem maar een zijstraat, een partij als Beter voor Dordt konden stemmen en omdat partijen als Forum, Denk, de Piratenpartij en de Partij voor de Dieren vorig jaar in deze stad niet eens meestreden. Daarbij komt óók nog eens dat er altijd minder mensen voor een Europee verkiezing naar de stembus wandelen dan voor een gemeenteraadsverkiezing én dat ‘Europastemmers’ en ‘gemeentestemmers’ qua opleidings- en inkomensniveau (en dus qua keuzes) behoorlijk van elkaar verschillen. Ondanks al die ‘verstorende’ factoren’ probeer ik toch wat voorzichtige lokale conclusies te trekken: terwijl nu duidelijk is dat christendemocraten en sociaal democraten over de hele Europese bandbreedte  niet langer de absolute meerderheid hebben en dat de liberalen én de populisten het Europees gezien heel behoorlijk gedaan hebben, kun je stellen dat Nederland en al zeker Dordt met die trend nou niet bepaald in de pas lopen. Voor wat het waard is: met ruim 17 procent van de Dordtse stemmen op de PvdA zou die partij (nu slechts 2 zetels alhier) goed zijn voor maar liefst 7 afgevaardigden in de 39 zetels tellende Schapenkoppenraad. Ook GroenLinks boekt in Dordt nog wat winst en de Partij voor de Dieren zou hier momenteel goed zijn voor een zeteltje of 2. Je mag dus, ondanks een bescheiden groei van de VVD, best concluderen dat we op dit eiland weer voorzichtig een tikkie naar links opschuiven. De PVV (bij de gemeenteraadsverkiezingen op dit eiland nog goed voor bijna 8 procent van de stemmen) krijgt lokaal trouwens stevige electorale billenkoek, maar daar moet ik eerlijkheidshalve dan weer wél bij vermelden dat Forum hier, met bijna 12 procent van de stemmen, goed zou zijn voor minstens 5 zetels. Thierry & co zijn hier als het ware met hun volle gewicht op Geert gaan zitten.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s