Escapisme


slieHet scheelt maar één lettertje: doop-city is eh… dope-city geworden. Ik heb het over Sliedrecht, dorp van zwarte kousen en witte neuzen. Onlangs verrichtte de politie hier meerdere aanhoudingen na een grootscheeps onderzoek naar drugshandel en daarbij kwamen minstens 80 Sliedrechtse vaste klantjes in beeld. De vraag naar wit poeder is kennelijk
buitenproportioneel groot in het baggerdorp en dan heb ik het niet over maïzena. Dát er in Sliedrecht relatief veel boven spiegeltjes gehangen wordt werd vier jaar geleden al duidelijk. Toen kwam aan het licht dat je er zelfs uit het rioolwater kunt ‘aflezen’ dat er in het dorp relatief veel geblowd, gesnoven en geslikt wordt.
En dat had, zo schreef ik destijds, niet eens zozeer te maken met lozingen van drugslaboratoria, maar vooral met wat er uit de inwoners zelf komt. In het gemiddelde Sliedrechtse dames- of herenplasje bevonden zich destijds dermate veel drugsresten dat een analyse van het plaatselijke afvalwater alle metertjes in het rood deden uitslaan. En nu wil ik zeker niet beweren dat half Sliedrecht de neus volpropt, maar getalletjes liegen niet.
De vraag is nu waarom men daar zo makkelijk naar de pillen en de poeders
grijpt? Misschien moet ik die vraag wat verbreden: hoe komt het dat in zóveel, laten we zeggen, godvruchtige dorpen (in Urk, Barneveld, Katwijk en Staphorst kunnen ze er namelijk ook wat van) het drugsgebruik onder jongeren zo bovengemiddeld hoog is? Is dat een kwestie van ‘work hard, party hard?’ Ik bedoel: jongeren beginnen in dit soort dorpen vaak vroeg
met werken, maken lange dagen en hebben ook wat centjes te besteden. Daar tegenover staat dat de sociale druk hoog is: er wordt meestal jeugdig getrouwd en eh… gebaard en bij matige huwelijken niet snel gescheiden. Dat laatste heeft dan wellicht weer te maken met de kerk, die het toch al strak aangesnoerde keurslijf in een stevige greep houdt. Om al die druk van de ketel te halen moet er kennelijk iets van een uitlaatklep zijn. Escapisme dus in poedervorm, in een dorp waar óók nog eens stevig gedronken wordt… best droevig eigenlijk.

Eén reactie

  1. Dat je zo iets denkt, oké Thies
    Maar dat je het ook nog opschrijft vind ik als Dordtenaar net een stap te ver.
    Op deze manier kwets je volgens mij een heel dorp. Ik hoop onbedoeld.
    Had liever gezien dat je alleen de eerst zin had ingeleverd. Dan een grote witte vlek en als laatste dezelfde drie woorden … best droevig eigenlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s