Waterbed


ps

Betalen om te parkeren. Eigenlijk willen we dat allemáál niet toch? Ik bedoel… auto’s zijn sowieso al duur , we betalen ons blauw aan wegenbelasting, brandstofprijzen lopen op en ook verzekeraars weten van rekenen. Onze heilige koe wordt, al zo lang ik me kan herinneren, met toenemende intensiteit uitgemolken en dus kan ik me goed voorstellen dat bewoners van Reeland en Krispijn nou niet bepaald zitten te wachten op een uitbreiding van het vergunningsstelsel naar hún wijken.
En tóch was het bijna zo ver… het Dordtse college van b & w wil namelijk het gebied waarin betaald parkeren mogelijk wordt, ‘uitstrekken’ tot voorbij het stadscentrum en de 19e eeuwse schil en het scheelde maar een haar of dat was ook daadwerkelijk gebeurd, maar het voorstel haalde deze week (het scheelde maar één stem) nét geen meerderheid in de raad. Ondanks dat zou ik niet te hard juichen als ik in die aan de schil grenzende stadsdelen zou wonen, want ik ben er van overtuigd dat een hernieuwd (vergelijkbaar) voorstel in de nabije toekomst wél op een raadsmeerderheid kan rekenen. Waarom ik dat denk? Tja, door gewoon om me heen te kijken; in veel steden (in én buiten Nederland) is het betaald parkeren, hooguit met uitzondering van de buitenste buitenwijken, al jaren geleden ‘uitge-olievlekt’ tot ver voorbij de stadscentra en het is dus gewoon een kwestie van tijd voordat ook Dordt ‘overstag’ gaat. Dat alles is het gevolg van het zogeheten waterbedeffect: veel autobezitters die aan de rand van de schil wonen, lopen liever tien minuutjes extra (naar Mauritsweg en Vogelbuurt bijvoorbeeld) om daar hun autootje neer te zetten in plaats van een paar tientjes per maand op te hoesten om dat in hun ‘eigen’ buurt te doen. Forenzen die in het centrum werken doen hetzelfde met als gevolg dat er parkeerschaarste ontstaat in die nabij de schil gelegen straten waar parkeren nog gratis is. Gevolg van dat gevolg is dat bewoners van die ‘uitwijkbuurten’ weer parkeerruimte te kort komen en hun karretje dus noodgedwongen verderop stallen. Het gevolg van het gevolg van dat gevolg laat zich makkelijk raden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s