Tentje


tentje‘Dakloos… en dan?’ is de titel van een politieke café dat op donderdagavond 13 juni plaats vindt in ‘creatieve broedplaats’ DOOR aan de Spuiboulevard. Ik mag die avond een beetje aan elkaar praten en zie dan ook voor het eerst de ‘afgemonteerde’ versie van de mini-docu, die ik, samen met RTV Dordrecht, maakte ter voorbereiding op deze bijeenkomst. De vier dakloze plaatsgenoten die ik hiervoor weken geleden al interviewde hebben beloofd die avond aanwezig te zijn om hun levensverhaal nader toe te lichten. Althans, áls ze van het Leger des Heils dispensatie krijgen van de ijzeren regel dat je bij de nachtopvang aan het Kromhout vóór zeven uur ’s avonds binnen moet zijn om aanspraak op een bedje te maken. Ik ga er van uit dat de PvdA, die deze editie van het politiek café organiseert, dat met de leiding van het Leger wel zal hebben kortgesloten.
Wie er die avond in ieder geval niet bij zal zijn is de 33-jarige Sjeng die, zo vertelde hij me ooit zelf, ‘manisch depressief en licht paranoïde’ is. Zo soms komen we elkaar tegen op de markt en ik zie dan altijd zijn gezicht oplichten omdat hij weet dat ik hem dan trakteer op kibbeling en broodjes haring. Sjeng, geboren in Sittard en, zo zegt hij zelf, ‘gestrand in Dordt’, wandelt dagelijks uren achtereen met zijn fiets aan de hand door de stad en slaapt ’s nachts in een tentje in de Merwelanden. Zijn kleine pop-up-sheltertje draagt hij overdag in een rugzak bij zich. ,,Ik durf dat ding nooit te laten staan, want als een boswachter ‘m ziet, dan ben ik ‘m kwijt… dat is me al eens overkomen.’’
Sjeng vertelt me die avond in juni niet aanwezig te zijn. ,,Dat durf ik niet, maar jij mag mijn levensverhaal er wel vertellen hoor.’’ Ik beloof het hem. Waar dat verhaal over gaat? Over een man die eigenlijk jaren geleden al opgenomen had moeten worden, maar als gevolg van bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg, louter nog recht had op ‘zorg aan huis.’ Tentjes in de Merwelanden vallen daar kennelijk niet onder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s