Helderziend


psychic-fair-cancelledNee, ik ben niet helderziend en ik geloof ook niet in mensen die dat, ’s nachts op commerciële tv-kanaaltjes, pretenderen wél te zijn en met kletsverhalen goedgelovige schreufies hun uitkering uit de zak lullen.
Toch kan ik soms bést wel een beetje in de toekomst kijken, maar dan gaat het om dingen die elk normaal denkend mens, zelfs met dubbele beglazing op de varifocus, al van mijlenver ziet aankomen. Voorbeelden? Neem nou die Energiehuis-constructie, die indertijd qua verdienmodel dermate opportunistisch was opgezet dat je het zwarte gat, waarin de centjes verdwijnen, bij wijze van spreken al voor de deur visualiseerde. En nu we het tóch over gaten hebben: dat malle plan destijds om in de Visbrug een gat te hakken met als doel toeristen ‘in verbinding met het water’ te brengen was ook een bestuurlijk ongelukje ‘in the making’, waarvan je de uitkomst al kon voorspellen zonder met de helm op geboren te zijn. Nét als die provinciale aanbesteding aan Qbuzz trouwens: we krijgen goddelijke bussen en nagenoeg naadloze verbindingen, zo luidde de belofte en dat alles óók nog eens voor een eh… prikkie. Ja hoor… tuurlijk… slaap zacht bij de bushalte. Je ziet je zoontje van vier met zijn driewielertje richting een lantaarnpaal scheuren en je roept nog héél hard ‘Pas op’, maar in gedachten ben je al bij de verbanddoos en het vriesvak met de troost-ijsjes.
Precies datzelfde gevoel had ik onlangs toen ik las dat Gedeputeerde Staten bij een aanbesteding (vanaf 2022) voor het passagiersverver over water in deze regio de toekomstige exploitant al in het voortraject de speelruimte biedt om, en ik citeer, ‘in een lagere frequentie’ te gaan varen. Lekker handig hoor, dacht ik nog, je gaat een nieuwe auto kopen en je zegt tegen de garagehouder dat je het niet erg vindt dat de motor van dat ding zo nu en dan afslaat maar je benadrukt wél graag achterruitverwarming te hebben zodat je bij het aanduwen in de winter geen kouwe klauwen krijgt.
Ik ga de vriezer en de verbanddoos maar eens aanvullen; dit schrééuwt om ijs, pleisters en paracetamol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s