‘Afdekken’


grondAls er een prijs zou bestaan voor onnodig olie op het vuur gooien – laten we het de Peute-Award noemen – dan zou de gemeente Dordrecht hem dit jaar glansrijk in de wacht slepen. Waarmee? Ik zal het u uitleggen. Al sinds een week of drie fietsen twee á drie handjes vol inwoners van Sliedrecht op zaterdagochtend richting Staart om daar, voor de deur van Chemours, een paar emmertjes grond neer te leggen. Het is een puur symbolische (en uiterst vreedzame) actie die ontstaan is vanuit de gedachte dat Chemours al jaren bezig is de Sliedrechtse grond te vervuilen met die welbekende goedjes GenX en PFOA. Als reactie daarop én om ook nog eens hun onvrede te benadrukken over het feit dat minister van Nieuwenhuizen die uitstoot middels een vergunning nu als het ware wil gaan legaliseren, brengen de demonstranten wekelijks een paar emmertjes van die ‘besmette’ Sliedrechtse grond terug naar de vervuiler. Dá’s alles, een wekelijks ritueeltje… meer is het niet. Bij Chemours hebben ze er geen last van, want daar zit geen kip op zaterdagochtend en dat hoopje aarde dat de demonstranten voor de poort van het bedrijf achterlaten wordt ongetwijfeld op de vroege maandagmorgen door de portier weer weggeveegd onder het bedrijfsmotto: dat waait vanzelf wel weer de rivier in. Kortom, niks aan het handje, behalve dan dat wij (omwonenden) dankzij dit wekelijkse Sliedrechtse ritueeltje een beetje bewust blijven van het feit dat de woordjes Chemours en chemo wel érg op elkaar lijken.
En wat doet de gemeente? Die eist nu, héél kinderachtig, dat de demonstranten voortaan wekelijks bij de gemeente om toestemming vragen om die emmertjes grond daar neer te mogen leggen en dat moeten ze dan nog 48 uur van te voren doen ook. Waarom dat moet? Tja, ik denk omdat het hier formeel gesproken ‘een demonstratie’ betreft en dát kan natuurlijk niet zonder over de juiste papieren te beschikken. De gemeente Dordt heeft namelijk óók een motto. Hoe dat klinkt? Eh… van wieg tot graf, wij dekken alles graag eerst ambtelijk af. En zo maak je van een kampvuurtje een bosbrand.

FOTO: PRO Sliedrecht

Advertentie

2 reacties

  1. Beste Cees,

    Heb toch begrepen dat de Burgemeester Wouter Kolff ze geen strobreed in de weg zal gaan leggen dus het aanvragen om de “vervuilde” grond is volgens hem en zijn Twitter account niet nodig.

    Mocht ik het verkeerd hebben begrepen dan verneem ik dat graag.

  2. Aanvragen om de vervuilde grond in emmertjes te storten bij de ingang van Chemours is niet nodig dit vergat ik te vermelden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s