Vrijstaat


vrwrkIk schreef in de afgelopen jaren al vaker over vuurwerk, maar nooit eerder in de maand juni en volgens mij zegt dat wel iets. Wat precies? Simpel… dat de tijd nu inderdaad rijp is voor ‘change.’ En voordat de brulapen in de spelonken van de digitale trapveldjes weer los gaan in hun gebruikelijke ‘neandertaal’ (‘Blijf van ‘me’ tradities af!’)… ooit was het afsteken van vuurwerk inderdaad nog een leuke en ‘onschuldige’ bezigheid in dit land, maar die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Rond oud-en-nieuw is Nederland vandaag de dag een vrijstaat voor halve zolen geworden: die illegale Duitse en Poolse knallers zijn (aantoonbaar) schadelijk voor ledematen en trommelvliezen, de ‘afstekers’ van die rotzooi manifesteren zich jaarlijks ongeremder, de schadebedragen lopen gestaag op, er vallen steeds méér gewonden, er wordt tegenwoordig zelfs steevast gesneuveld (inmiddels ook een traditie), veel senioren durven in de week voorafgaand aan oudejaarsavond niet meer naar buiten, dieren raken getraumatiseerd, nagenoeg niemand houdt zich nog aan de opgelegde afsteektijden en ‘handhaven’ is voor de politie gewoon ondoenlijk geworden. En ga nou niet beweren dat ik overdrijf, want de feiten spreken gewoon voor zich. Ook het argument: ‘ze’ pakken onze tradities af doet hier geen opgeld, want met traditie heeft dat allemaal niks te maken. Kortom, ik schaar me vierkant achter de Dordtse burgemeester Kolff die (en dat vind ik moedig) serieus voornemens is om het afsteken van vuurwerk in de historische binnenstad te gaan verbieden. De binnenstad is gewoon té kwetsbaar om jaarlijks te worden blootgesteld aan de grillen van grenzeloze gekkies. Ik ken brandweerlieden die het elke januari weer een mirakel noemen dat die binnenstad er dan nog staat. ,,Ik overdrijf niet als ik zeg dat we hier jaarlijks langs de rand van de afgrond scheren,’’ vertrouwde een ervaren wachtmeester me jaren geleden al eens toe en geloof me, die man kraamt nooit onzin uit. Vorig jaar kreeg hij trouwens nog een Cobra (eigenlijk gewoon een soort granaat) naar zijn hoofd geslingerd terwijl hij ‘gewoon’ een containerbrandje stond te blussen. Ik zeg: kappen met die hap… uiteindelijk liefst in de héle stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s