Derde Pinksterdag


watchGeen helderblauwe, maar een grijswitte lucht op deze Tweede Pinksterdag en dat doet wonderen voor het schuldgevoel van deze anti-uitslaap-Calvinist. Ik draai me nog een keertje om, val weer in slaap en word een klein uurtje later (het is dan al ver na achten) wakker met monotone opiniepraat op Radio 1. Lekker hoor, zo’n maandag die eigenlijk zondag is. Alleen wél jammer dat er dan geen krantje in de bus ligt, realiseer ik me, als ik na een tussenstop in de badkamer, afdaal naar de woonkamer. Terwijl ik staand in de keuken mijn eerste espressootje wegslurp, word ik verwachtingsvol aangestaard door Blafmans. Honden kunnen tellen, dat weet ik nu zeker, want als ik haar slechts drie snoepjes toewerp, in plaats van de vier die ze normaalgesproken ontvangt, blijft ze me strak aankijken tot het kwartet compleet is. Met m’n tweede bakkie plof ik vervolgens neer op de bank en realiseer me dat ik vandaag, voor het eerst sinds tijden, écht een lege agenda heb… geen afspraken, geen verplicht leesvoer en (maar daar had ik tóch al nooit last van) ook zeker geen aandrang om naar Ikea of een ander pretpark te gaan. Zelfs mijn column voor de dinsdagkrant (die las u dus gisteren) zit al een dag of twee in het computersysteem van deze krant en dus mag ik deze zondagse maandag in absolute ledigheid doorbrengen. Ik pak de stapel met ‘gemiste’ zaterdagkranten, zet de tv aan (kijk ’s ochtends altijd naar de ontbijtshow van de BBC) en constateer dat ze aan de overkant van die grote plas niet écht aan Tweede Pinksterdag doen, want de ‘nieuwsmachine’(Wie komt er na May?) draait er al op volle toeren. Na een uurtje BBC-bankhangen (‘Homes Under the Hammer’ is mijn ultieme ‘guilty pleasure’) duwt Blafmans me met een natte neus in mijn knieholtes van de bank voor het rituele ochtendrondje rond de Grote Kerk. Eenmaal weer thuis besluit ik mezelf te trakteren op nóg zo’n ochtend en bestijg ik de trap naar mijn werkkamer. Het resultaat van die beslissing heeft u zojuist gelezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s