Zuidwaarts


fortHoe het nou precies gegaan is weet ik niet. Ik was er namelijk niet bij op zondag 16 december toen de Dordtse burgemeester Wouter Kolff de beslissing nam om een bus met, laat ik het voorzichtig zeggen, ‘uitgelaten’ supporters van voetbalclub Fortuna Sittard, van dit eiland af te dirigeren met het ‘bevel’ onmiddellijk de terugreis naar Limbabwe in te zetten. Ik neem aan dat Kolff vervolgens ook nog een eh… ‘stukje gemotoriseerde politiebegeleiding’ verordonneerd heeft om er zeker van te zijn dat die bus met ‘Fortunezen’ ook daadwerkelijk zuidwaarts zou keren in plaats van noordwaarts. En juist dát moet een hard gelag geweest zijn voor de groen-gele supporters die op weg waren naar de Kuip om een ‘late middagwedstrijd’ tegen Feyenoord bij te wonen. Dordt fungeerde die dag hooguit als tussenstop, als eh plasplaats… zo beweerden later de hoogst verontwaardigde Fortuna-aanhangers die Rotterdam, als gevolg van het ingrijpen van Kolff dus nooit bereikt hebben. Na een evaluatie van de gebeurtenissen komt het Limburgse korps nu tot de conclusie dat de Dordtse burgemeester een tikkie ál te voortvarend gehandeld zou hebben. Dáár is Kolff ernstig verbolgen over en dat begrijp ik wel, want de man heeft volgens mij gewoon gedaan waar hij voor is ‘ingehuurd’, namelijk de orde op ons eilandje handhaven. Kolff had namelijk (van ‘zijn’ politiemensen) te horen gekregen dat de Fortuna-aanhangers zich buitengewoon balorig gedroegen (aangeschoten, wldplassen, met bierblikjes gooien) en dat ze óók nog eens van plan waren om een paar uurtjes te ‘doden’ met een bezoek aan de Dordtse Kerstmarkt die op dat moment gaande was. Met die informatie moest Kolff het doen en op basis daarvan heeft hij gedaan wat hij moest doen… namelijk ‘onze’ veiligheid garanderen.
En ja, hij hád de bus met dronken Limburgers natuurlijk ook kunnen doorsturen naar Rotjeknor, maar zoiets doe je je collega-burgemeester in de Maasstad natuurlijk niet aan.
Dat de pijn bij de Limburgse Kuipgangers diep zit kan ik overigens wel begrijpen, want ze hebben wél iets gemist; hun cluppie won namelijk met 2-0 van mijn cluppie. Dáár wil ik het verder niet meer over hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s