Wat is ‘fair’?


raadsgeldNee, leg die rekening nou eens niet bij de gemeentes neer, maar laat het Rijk de door minister Kasja Ollongren gewenste verhoging van de vergoeding voor raadsleden van kleine gemeenten lekker zelf ophoesten. Een motie van die strekking, ingediend door de burgemeesters van Dordrecht (Kolff) en Oudewater (Verhoeve), werd vorige week op de algemene ledenvergadering van gemeentekoepel VNG aangenomen en nu is het afwachten of die motie op de eerstvolgende Prinsjesdag ook het koffertje van Wopke Hoekstra ‘gehaald’ heeft.
Ik vroeg me ineens af: wat verdienen raadsleden nou eigenlijk en eh… ‘verdienen’ ze dat ook? Ik bedoel ontvangen onze lokale politici een ‘faire’ vergoeding voor de uren die ze maken en de verantwoordelijkheid die ze dragen? Met opzet heb ik dat woordje ‘fair’ tussen aanhalingstekens geplaatst, want wat de een aanvaardbaar vindt, vindt de ander wellicht te royaal of juist te karig. Daarbij komt dat het ene raadslid (qua inzet, betrokkenheid, ervaring en talent) het andere niet is. Kortom, over ‘beloningen’ en de rechtvaardiging daarvan kun je twisten en dan nóg word je het vermoedelijk nooit helemáál met elkaar eens. Ik vind bijvoorbeeld dat verzorgenden, verpleegkundigen en politieagenten te weinig verdienen en dat het in het bedrijfsleven soms best wel een schepje (of tien) minder kan. Maar laat ik het nu bij raadsvergoedingen houden: volgens de cijfers die ik tot mijn beschikking heb ontvangt een raadslid in Dordrecht maandelijks bijna 1700 euro (bruto) en daar komt dan nog 180 euro (netto) aan onkostenvergoeding per maand bij. Gezien het aantal uren dat een raadslid hier gemiddeld ‘maakt’ – zo’n 20 tot 25 uur per week –  is dat in mijn optiek wel te billijken. In de kleinere gemeentes echter (Hardinxveld, Alblasserdam bijvoorbeeld) ligt die maandvergoeding op 6 á 700 euro en dát is, zo vindt de minister, wat aan de magere kant, aangezien raadsleden hier gemiddeld toch óók minstens 16 uur per week aan raadsuurtjes kwijt zijn. Zij wil dat maandbedrag daarom opschroeven naar 959 euro en dat lijkt mij alleszins redelijk. Ik ben vooral benieuwd naar wat ú een redelijk bedrag voor raadswerk vindt.

Eén reactie

  1. De beloningen voor raadswerk zijn niet bijster hoog te noemen. Eigenlijk is raadswerk alleen maar goed te doen indien iemand of zijn hele weekend opoffert of hij/zij parttime werkt of gepensioneerd is. En dat laatste is bij veel gemeenten aan de orde: een overmaat aan ouderen bevolken de raad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s