Dagje Dordt


dddNee, ik heb even geen cijfers voor handen, maar als binnenstadsbewoner heb je die ook helemaal niet nodig. Wie, zoals ik, dagelijks in hartje stad vertoeft, ziet gewoon met eigen ogen dat Dordt in de afgelopen tien, vijftien jaar, steeds meer een toeristentrekpleister geworden is. Wat ik daarvan vind? Prachtig natuurlijk, fijn voor middenstand en horeca en zeer terecht ook, want véél te lang ging mijn stad door het leven als ‘het mooiste geheim van Nederland.’ Ik kan me de tijd nog heugen dat ik, destijds nog werkzaam buiten Dordrecht, aan Hilversumse en Amsterdamse collega’s (ik werkte bij de NP0) keer op keer moest uitleggen dat Dordt wel degelijk een stad is die de moeite van een bezoek waard is. De nu volgende conversatie heb ik, niet alleen in de jaren tachtig en negentig, maar zélfs nog aan het begin van deze eeuw meermalen gevoerd tijdens de lunch in de kantine van, pak hem beet, de VARA of de Avro: ,,Waar woon jij eigenlijk? Eh… in Dordrecht. O ja, die stad ken ik wel, daar kom ik altijd langs als ik naar het zuiden rij. Is dat wat? Ik heb er namelijk geen enkel beeld bij.’’
En altijd weer kwam ik dan op de proppen met dat verhaal van die eerste Statenvergadering en die Statenbijbel, noemde ik ook de Biesbosch (,,Nee, die is niet alleen Brabants’’), sprak ik vol vuur over Johan en Cornelis, over onze vele prachtige monumenten en over al die leerlingen van Rembrandt, die ze in Amsterdam vooral kennen van de straten die daar naar ze vernoemd zijn. Had dat nut? Ach, misschien een beetje, maar mijn stad maakte in die jaren toch vooral furore vanwege een gifwijk op de Staart, een ontvoerde baby (René) uit het Merwedeziekenhuis en veel ‘gedoe’ rond rellerige Antillanen in Krispijn. Kortom, Dordrecht had nou niet bepaald een zonnige reputatie.
Die tijd is gelukkig voorbij… een ‘dagje Dordt’ is vandaag de dag in toeristisch Nederland een gevleugelde uitdrukking geworden. Nu nog wat meer hotelbedden graag… dan trekken we, naast die dagjesmensen, hopelijk ook nog eens eh… ‘nachtjesmensen.’

FOTO: De bijgevoegde foto was een winnaar in een UPC-fotocompetitie. Graag zou ik de maker met naam en toenaam vermelden, maar ik kon zijn naam niet achterhalen.  Ik hoop dan ook dat hij of zij zich bij mij wil melden, zodat ik aan naamsvermelding kan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s