Hoogbouw


hoogbouwWe gaan de lucht in… dat kán niet anders. Nee, ik heb het nu niet over ontploffingsgevaar, maar over hoogbouw in deze stad. Daar zullen we in de nabije toekomst méér van gaan zien, zo vermoed ik, simpelweg omdat hoogbouw de meest efficiënte manier is om de komende decennia te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar betaalbare huur- en koopwoningen op dit eiland. De bouwprojecten die hier momenteel gaande zijn, richten zich vooral op het wat duurdere segment en het betreft hier, enkele uitzonderingen daargelaten, vooral luxe laagbouw.
Maar hoe hoog mag hoog eigenlijk zijn? Ik bedoel… zijn daar ooit afspraken over gemaakt en verschillen de normen hierover per stadsdeel? Het antwoord op die vraag is ja. Nu wist ik dat al wel zo ongeveer, maar hoe de vork precies in de steel zit las ik in een artikeltje dat ik gisteren aantrof in de altijd weer aangename rubriek ‘In de buurt’ (te vinden op de website van deze krant). Daaruit leerde ik dat ‘we’ in deze stad ooit met z’n allen hebben afgesproken dat er in het centrum never nooit iets gebouwd mag worden dat hoger is dan de Grote Kerk. Onze ‘Dordtse Dom’ (eigenlijk een foute benaming, maar het allitereert zo lekker) is, met 65 meter, het hoogste gebouw in de binnenstad en dat moet zo blijven, hebben beleidsmakers lang geleden al bepaald. Ik ben het daar wel mee eens, want de Grote Kerk is nu eenmaal ‘het smoel’ van onze binnenstad en daar kijk je nu eenmaal liever naar op dan eh.. op neer, zeg maar.  Dat is de ook de reden dat die woontoren op het Statenplein (u weet wel, met die goudkleurige bal er op) nooit een heuse toren geworden is. ,,Wat mij betreft had ‘ie best wat hoger mogen worden hoor’’, zo vertelde mij ooit een (destijds vertrekkende) wethouder. ,,Het is nu een beetje een lullig torentje geworden’’, zo voegde hij daar met een diepe zucht aan toe.
Ik ben benieuwd hoe ú over hoogbouw op dit eiland denkt. Laat het me weten, dan kom ik er binnenkort op terug.

Advertentie

4 reacties

  1. Je gaf eigenlijk zelf al het enige juiste antwoord op je vraag, Kees. Doordat we ruimtegebrek hebben moeten we wel omhoog. Het is ook goedkoper en als woon ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat het best lekker woont in een appartement.

  2. Bij een stad hoort hoogbouw, bij een dorp niet. Ik woon tegenwoordig in het dorp Zeewolde, daar is de hoogste hoogbouw de 5 de laag. Verderop in de stad Almere zijn er diverse wijken met 20 flats van verdiepingen.

  3. Hoogbouw is geen probleem. Maar niet in of rondom het historisch centrum. Een nieuw modern stadshart op de resten van Crabbehof en Sterrenburg met een goede verbinding tussen beide. Een slaap-zakenstad en een historische stad. Met een groot groen park ertussen waar circus, kermis en stadspark voor een gezamenlijke verblijfplaats zorgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s