‘Té veel gedoe’


trafficjam (1)Begrijp me goed… ik heb, buiten dat opgefokte sfeertje dat er soms omheen hangt, hélemaal niks tegen de kermis. Ik ben namelijk écht niet vergeten hoe mooi ik het als kind vond om een rondje in de draaimolen te maken, hoe enerverend het was om voor het eerst, naast mijn vader in de botsautootjes te zitten en hoe heerlijk de poffertjes ter afsluiting smaakten. Dát gun ik alle kinderen in mijn stadje (én hun ouders natuurlijk) van harte. Tóch vind ik nog steeds dat die kermis op de verkeerde plek staat, namelijk op een té belangrijke verkeersader in de binnenstad. Dat leidde in het verleden (2011, 2012 en 2018) al tot heuse ‘zwarte zaterdagen’ waarbij het verkeer uren achtereen muurvast zat. En dan heb ik het nog niet eens over het grote omrij-ongemak waar veel binnenstadsbewoners in die periode mee te kampen hebben. Vanaf morgen gaat de Spuiboulevard weer voor een week of twee ‘op slot’ (opbouw en afbraak meegerekend), terwijl dan ook andere delen van de binnenstad dan (nog) ‘under construction’ of, erger nog, geheel en al afgesloten zijn, zoals de Lange Gelderse Kade bijvoorbeeld. Toegegeven, de gemeente doet er véél aan om de boel, middels allerlei verkeerstechnische ‘omzettingen’, een beetje op gang te houden, maar ik blijf het een hoop gedoe vinden voor zo’n relatief klein evenement.
Nee, ik wil de kermis van niemand afpakken, maar er moet hier toch een betere plek voor te vinden zijn? Waarom bijvoorbeeld niet rondom het Energiehuis, of misschien op dat grote lege parkeerterrein op Stadswerven? Dát kan niet, zo hoor ik sommige mensen al denken, want een kermis hoort nu eenmaal bij, of beter gezegd ‘in’ de binnenstad. Volgens mij is die gedachte al lang achterhaald. Allereerst komen de meeste kermisbezoekers van buiten het stadscentrum dus voor hen zou een verhuizing nauwelijks blokkades opwerpen. Ook genereert de kermis op de Spuiboulevard nauwelijks een economische ‘spin-off’ voor de horeca in de binnenstad; de meeste bezoekers komen volgens mij louter voor de kermis en duiken daarna écht de Dordtse terrassen niet meer op. Ik zeg… volgend jaar ‘verkassen’ die kermis.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s