Lightrail


lightrailRET-directeur Maurice Unck opperde het idee al enkele malen eerder en ik schreef er om die reden de afgelopen jaren dan ook al vaker over. Dát doe ik nu van harte nóg maar weer eens. Waarom? Omdat het volgens mij het beste idee is sinds voorgesneden brood. Waarover ik het heb? Over het doortrekken van die uiterst succesvolle metro- annex lightrailverbinding Den Haag-Rotterdam naar Dordt. Wat mij betreft moeten daar nu héél snel knopen over worden doorgehakt én, maar dát fantaseer ik er zelf bij, het zou natuurlijk nóg mooier zijn als datzelfde lijntje dan óók meteen kan doorrijden naar Breda. Wat daarvoor nodig is? Volgens mij in eerste instantie een extra treinspoor naast het huidige spoor, maar dan wél een spoor dat geschikt is voor lightrail. Is dat duur? Ja, peperduur volgens mij, maar volgens mij nog altijd vele malen goedkoper dan al dat voorgenomen ‘patchwork’ (verbreding A15 bij Sliedrecht bijvoorbeeld) aan ‘onze’ snelwegen om het woon-werkverkeer hier, ook in de komende jaren, een beetje ‘op gang’ te houden.
Volgens mij is het tóch al lang en breed duidelijk dat een lightrail-verbinding het enige échte antwoord is op de volgende vragen: a. hoe voorkomen we dat deze, op verkeersgebied tóch al zo ernstig stagnerende regio nóg verder dichtslibt? En b. Hoe krijgen we forenzen úit de auto en óp het spoor? Want laten we nou eerlijk zijn, zoals het nú gaat houden we het volgens mij in Dordt en Drechtsteden niet veel langer meer vol. Héle kleine aanleidingen vormen op ‘onze’ stukjes A15, A16 en op de Rondweg steeds vaker voor héle grote problemen en dat neemt, als je het mij vraagt, zo langzamerhand belachelijke vormen aan.
Het lijkt me verder ook een relatief milieuvriendelijk idee, want Metrolijn E, zoals dit lijntje officieel heet, rijdt een deel van het traject, (zeg maar het Haagse deel) als sneltram met elektriciteitsvoeding door middel van een bovenleiding. Het andere deel wordt eveneens elektrisch ‘gevoed’ middels een zogeheten ‘derde rail’. Daar zal de lucht die we hier met z’n allen inademen uiteindelijk toch een stuk van opknappen, zegt mijn boerenverstand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s