Hangplekken


hangjeugdWat hebben de Kloostertuin, het Vrieseplein en het parkeerterrein bij camping ’t Vissertje met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht misschien niet zo veel, behalve dan dat het alle drie populaire ‘hangplekken’ zijn, zij het dan voor totaal verschillende ‘doelgroepen.’ Om vandaag maar eens met dat parkeerterreintje, annex stadsstrandje in Stadspolders te beginnen… daar is het overdag en op zomeravonden meestal best gezellig.
Veel mensen (en niet alleen uit de wijk zelf) laten er hun honden zwemmen, watersportliefhebbers ‘loodsen’ er, door met hun trailertje achteruit te steken, hun bootjes of waterscooters het Wantij in, kinderen uit de buurt liggen er op warme dagen in het gras te zonnebaden, oudere Dordtenaren (hangsenioren, zeg maar) verzamelen zich er met hun scootertjes en scootmobiels en jongeren met soms potsierlijk ‘gespoilerde’
autootjes komen er samen om elkaars ‘koetsjes’ te bewonderen. Ondanks de enorme diversiteit aan gebruikers hangt hier overdag meestal een alleraardigst sfeertje van ‘leven en laten leven.’ Dat verandert echter zodra het zonnetje onder is… dan slaat de stemming hier soms om naar eh… een tikkie grimmig. Hoe dat komt? Ik denk dat dit vooral te maken heeft met het feit dat er hier dan verschillende belangen met elkaar ‘in botsing’ komen: de jongeren (volgens mijn waarneming overwegend een ander groepje dan de ‘daghangers’) maken dan met hun autoradio’s en motorgebrul (‘Lekker uitlaatje, gozert!’) meer lawaai dan de campinggasten lief is en dat heeft in de afgelopen jaren al meermalen tot heftige nachtelijke conflicten geleid. Om aan dit al jaren spelende probleem een einde te maken heeft de gemeente nu besloten om deze hangplek in de nachtelijke uren tot verboden terrein te ‘verklaren’ voor een ieder die daar niets te zoeken heeft. Of die verordening ook daadwerkelijk gehandhaafd kan worden (er hangen immers geen camera’s) en of de nachtelijke rust hier dus weer gaat wederkeren, zal de tijd uitwijzen.
Na het weekend meer over Dordtse hangplekken. Dan met de volgende vragen: wordt het Vrieseplein ooit weer een gezellig plein voor de buurt  en eh… was die ‘renovatie’ van de Kloostertuin nou een verbetering of toch vooral een vergissing?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s