Murw


VRieseplein2Al jaren volg ik als buurtbewoner het eeuwige kat-en-muis-spel dat ‘daapies, dopies’ en dronken droppies op en rond het Vrieseplein met de politie spelen. En ook al is dat soms best vermakelijk om gade te slaan, ik heb er vooral gemengde gevoelens bij. Waarom? Omdat het pijnlijk is te moeten constateren dat het ‘openluchtcafé’ Vrieseplein al lang geen plein meer ‘van de buurt’ of ‘van de stad’ is en óók omdat ik elke dag weer zie hoe politiemensen hier hun kostbare tijd verdoen met het spelen van kinderjuf. Ik bewonder hun inzet en hun geduld en vind het prijzenswaardig hoe vriendelijk en correct ze altijd blijven. De nu volgende teksten zijn zo’n beetje dagelijks op het Vrieseplein te horen: 1. ,,Nee, je weet best dat je hier niet mag drinken. Je mag kiezen… of je geeft die fles aan mij dan gooi ik hem voor je leeg, óf je krijgt een bekeuring.’’ 2. ,,Volgens mij is die fiets helemaal niet van jou. Wat zeg je… eerlijk gekocht voor een tientje? Nee, da’s niet duur voor een e-bike.’’ 3. ,,Ik hoor zojuist bij de Dirk dat je vergeten bent af te rekenen voor dat bier. Zullen we dat samen maar eens even gaan doen dan?’’ 4. ,,Hé volgens mij mocht je hier deze maand helemaal niet komen… of ben je dat gebiedsverbod vergeten? Weet je wat? Ik doe mijn ogen dicht, dan tel ik tot tien en ben jij hier nooit geweest.’’
Een ‘heterdaadje’ op pimpelen in het openbaar is Erroll (qua uiterlijk een mix van Bob Marley en Ronnie Brunswijk) al een tijdje niet meer overkomen. ,,Ik mix mijn energiedrankje tegenwoordig met wodka… dat ruiken ze niet joh, die popo’s.’’
Ik beantwoord zijn ‘ei van Columbus’ met een wrange glimlach. Ik vind Erroll best aardig, maar ik zou het niet erg vinden als hij en z’n lawaaiige maatjes nou eens één zomer lang ergens anders zouden gaan zitten… op de middenberm van de A16 voor mijn part. Sorry, dat meende ik niet, maar ik ben een beetje murw geslagen. Net als de rest van de buurt trouwens.

FOTO: Handhaving Dordrecht (via Twitter)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s