Wijkconciërges


wijkconciergesIn de Rotterdamse editie van deze krant trof ik een artikel aan over zogeheten wijkconciërges, die sinds kort, in verschillende delen van de Maasstad, fungeren als de ogen en oren van de buurt. Rotterdam telt er inmiddels 27 in een volwaardige (en dus ook keurig betaalde) functie en ik dacht bij mezelf: waarom introduceren we dit fenomeen hier op dit eiland eigenlijk niet? Ik zal u uitleggen waarom ik dat een goed idee vind, maar eerst wil ik u graag iets vertellen over het takenpakket van deze ‘straatambtenaren.’
Wijkconciërges in Rotterdam houden zich onder andere bezig met de strijd tegen zwerfvuil en het dumpen van grof afval naast vuilcontainers, een probleem dat we in Dordt momenteel veel tegenkomen in Crabbehof en Wielwijk. Ook gaan ze in meer algemene zin de eventueel dreigende verloedering in buurten en straten te lijf. Hoe? Door vooral goed om zich heen te kijken en uiteindelijk een ‘vertrouwenspersoon’ voor buurtbewoners te worden. Wijkconciërges leren ‘hun’ buurt én haar bewoners op den duur tot in de haarvaten kennen, hetgeen de zogeheten ‘vroegsignalering’ ten goede komt. Zo kunnen zij problemen ‘in de dop’ in een vroegtijdig stadium ‘tackelen’ door met de betrokkenen in gesprek te gaan of door als ‘intermediar’ op te treden richting hulpverlenende instanties. Zij zien het bijvoorbeeld als eerste wanneer mensen niet de moeite nemen om gordijnen op te hangen of – mochten er wél gordijnen hangen – als die al dagen niet meer open gaan. Ook krijgen zij als eerste te horen waar zich specifieke problemen in de huiselijke kring afspelen en welke buurtbewoners het niet zo nauw nemen met de regels, op het gebied van bijvoorbeeld geluid of huisvuil. Nu zult u wellicht denken: dat kost toch geld en eh… daar hebben we toch juist toezichthouders en politiemensen voor? Om met dat laatste te beginnen: juist het feit dat wijkconciërges niet ‘bestraffend’ en ‘verbaliserend’ optreden maakt ze tot een laagdrempelig (niet bedreigend) aanspreekpunt. En over dat geld? Ik denk dat de kosten zich, vooral als gevolg van die vroegsignalering, uiteindelijk wel terugbetalen. Voorkomen is eh… goedkoper dan ‘genezen’ toch?

3 reacties

  1. In de drechtsteden kennen we dit fenomeen al jaren onder het mom buurtregiseur, wijkteam en nog andere benamingen die vanuit de woningbouwcoorperaties, WMO en gemeentes zelf vandaan komen.

    Niks nieuws onder de zon. En zijn er al een paar decennia lang al actief, onder de andere noemer, omdat de projecten zelf niet al te veel vruchten afwerpt en dan geven ze het beestje een andere naam.

    Tja zo heeft mijn buurt een wijkregiseur, al 4 jaar al weer en bij de afvalcontainer is het alleen maar MEER bende ontstaan.

    Strengere regels? ….die helpen niet en werkt meer averechts in het omgekeerde.
    Als goede burger wordt je met meer regelgeving betutteld, maar er is geen oplossing, want die pakken ze nog steeds niet aan…wel met regelgeving die slaan als een tang op een varken en laten het werkelijke probleem voortleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s