Berckepoort


berckepoortEr gebeurt alweer heel wat jaartjes niet zo heel veel meer in De Berckepoort aan de Voorstraat. Toegegeven, ik heb het vooral over de foyer en het theaterzaaltje, want aan de ‘achterkant’ van deze voormalige herberg uit 1530 (waar Willem van Oranje nog wel eens een tukkie deed) vinden nog volop (cultureel)educatieve activiteiten plaats.
Sinds de ‘verhuizing’ van ToBe – of wat daar nog van over is – naar het Energiehuis staat de voorzijde van het pand al een jaartje of vijf min of meer leeg, want op de een of andere manier wil het maar niet lukken om er een geschikte herbestemming voor te vinden, hetgeen nou niet bepaald bevorderlijk is voor de uitstraling van dit stukje Voorstraat nabij Het Hof. Nou ja, ideeën zijn en waren er zat natuurlijk: zo wilde wethouder Piet Sleeking er, na de aanslag op het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo in 2015, een stripmuseum vestigen (niet gelukt) en ikzelf opperde in een eerdere column eens dat ‘de etalage’ van dit pand uitstekend geschikt zou zijn als permanente radiostudio. Waarom? Omdat een dagelijks ‘zichtbare’ (nu vooral onzichtbare) lokale radio wonderen doet voor de luistercijfers van onze, volgens mij tè matig beluisterde, plaatselijke omroep. Ook zou het pand, zo gaf ik in een eerdere column al eens aan, uitstekend geschikt zijn als debatcentrum en mediacafé.
In mijn krant lees ik dat iemand voorstelt in de Berckepoort een stedelijk museum voor portretkunst te vestigen en ook dát vind ik een prima idee. Dat zou dan wél in nauwe samenwerking met het Dordrechts Museum moeten gebeuren want deze instelling, zo weet ik, beschikt over een schat aan fantastische portretten, waarvan er helaas (een museum heeft immers beperkte tentoonstellingsruimte) té veel in het depot moeten worden opgeslagen, waardoor ze meestal ongezien blijven voor het publiek.
Verder telt deze stad een groot aantal uitstekende (en gelukkig nog levende) portretschilders van wie ik in zo’n eventuele Dordtse ‘Portait Gallery’ graag meer werk zou willen zien. Ik zeg: snel in onderzoek nemen dat plan, want die prachtige Berckepoort is al véél te lang ‘uit the picture.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s