Vier ton?


dertigHet kán de warmte geweest zijn, want ik kreeg zomaar ineens een heel raar ‘wegtrekkertje’, toen ik de nu volgende tekst in mijn krant zag staan: ‘De Dordtse politiek schaart zich achter het burgerinitiatief Bankastraat, waardoor daar een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur moet gaan gelden. Er is nog wél een probleempje: daarvoor is 400.000 euro nodig en dat geld is er eigenlijk niet.’
Wacht even… ik snap hier een paar dingetjes niet. Volgens mij géldt in de Bankastraat toch al jaren een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur? Waarschijnlijk wordt hier bedoeld dat hier verkeersremmende maatregelen moeten worden genomen om die 30 km per uur min of meer ‘af te dwingen.’ Ik vraag me vooral af waarom daar nou in hemelsnaam vier ton voor nodig is? ,,Ik heb een zwager en die doet het voor véél minder’, luidde een van de vele reacties die ik over dit onderwerp op de Facebookpagina van mijn krant tegen kwam. Nu ben ik meestal niet bepaald enthousiast over het niveau van de gemiddelde Facebookreaguurders (daar zitten namelijk tè veel leegschedelige brulaapjes tussen), maar in dit geval dacht ik toch écht: ja, ik heb óók zo’n zwager. Geef die man een halve ton voor een paar kwasten, een pot verf, wat drempels en een zooitje plantenbakkies en nog vóór de bouwvak heeft ‘ie het voor mekaar… dan rijdt er echt niemand meer te hard op de Bankastraat. Maar alle gekheid op een stokkie: ik ben natuurlijk geen tegenstander van een ‘tragere’ Bankastraat, maar als je hier overgaat tot een grootscheepse en peperdure renovatie (versmalling, herbestrating, aanleggen groenstroken etc.) dan zal het inderdaad vast lukken om de snelheid er hier uit te halen, maar je schept dan wél meteen een héél kostbaar precedent. Ik kan uit het blote hoofd namelijk nog wel een paar ‘verkeersaders’ op dit eiland noemen die (mét of zonder burgerinitiatief) toch minstens evenveel aanspraak maken op een vergelijkbare eh… ‘snelheidsbehandeling.’ En nee, ik noem bewust geen namen, want voor elke straat die ik nu opdreun, noemt ú er vast wel twee die ík dan vergeten ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s