Kijfhoek


Kijfhoek2We leven dan wel in digitale tijden, maar lezen doe ik nog altijd het liefst analoog… ik bedoel, vanaf papier, zeg maar. Onderzoeksrapporten, begrotingen en toekomstvisies van lokale en regionale overheden bijvoorbeeld zijn tegenwoordig (mits openbaar) vaak via het internet te raadplegen, maar ik lees ze liever niet vanaf het beeldscherm. Overigens zijn natuurlijk niet alle ‘stukken’ openbaar maar, héél gek, zo nu en dan vallen ook ‘vertrouwelijke’ dossiers per ongeluk tóch wel eens bij mij op de deurmat; als ik een harde plof hoor is het meestal een heus boekwerk, maar ik heb ook een digitale mat en die zegt hooguit ‘piep’ als er weer eens zo’n  ‘geheim’ rapportje mijn kant op ‘gewaaid’ is. In dat geval zet ik altijd eerst de printer aan het werk, zodat ik met een stapeltje papier lekker op de bank kan gaan zitten lezen.
Toen ik, een tijdje geleden alweer, dat rapportje doorworstelde van onderzoeksbureau Crisislab, over wat er in de afgelopen jaren zoal fout gegaan is op rangeerterrein Kijfhoek, verslikte ik me meer dan eens in mijn koffie. Waarom? Tja, eigenlijk niet eens zozeer vanwege de inhoud van dat rapport (ik schreef daar vorige week al over) want de conclusies die daarin staan had ik zelf ook wel kunnen trekken. Ik bedoel… dát Kijfhoek te maken heeft met structurele veiligheidsproblemen is nou niet bepaald een openbaring. Nee, het was vooral de wat bagatelliserende ‘klank-kleur’ die me tegen de borst stuitte en dus was ik niet bepaald verrast over de reactie van de Zwijndrechtse raad hierop. Die voelt zich namelijk geschoffeerd door dit rapport dat, zij het dan misschien niet letterlijk, maar toch zeker wel qua toonzetting, ‘uitstraalt’ dat inwoners van Zwijndrecht zich eigenlijk niet zo héél veel zorgen hoeven te maken over dat geschuifel met giftige, brandbare en soms ook explosieve wagonnetjes op dat rangeerterrein in hun achtertuin. Het is nu aan de raad om die woorden van verontwaardiging ook daadwerkelijk om te zetten in daden. Of was het louter gebrul voor de bühne? Voor alle omwonenden van Kijfhoek hoop ik van harte dat dit niet het geval is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s