‘Bouwhaast’


huizeDe gemeente Dordrecht, momenteel druk bezig om die plekjes op dit eiland waar dat nog mogelijk is, op te vullen met nieuwe woningen, laat de zogeheten parkeernorm voor auto’s vallen en stelt vervolgens wél een ‘parkeergarantie’ in voor fietsen. Simpel gezegd houdt dit in dat aanstaande bewoners van nieuwbouw in de Binnenstad en de daaromheen liggende Negentiende-eeuwse Schil straks geen aansprak meer kunnen maken op een parkeerplek voor hun auto, maar eh… hun fiets kunnen ze dan gelukkig wél kwijt. Dat laatste mag misschien liefde voor ijsbeertjes uitstralen, maar volgens mij is dat fietsverhaal niets anders dan een mooi-weer-praatje. Het milieu is hier hooguit het glinsterende cadeaupapiertje waarin iets héél anders verpakt zit… namelijk ‘bouwhaast.’ Ik vraag me af of de beslissing om de ‘auto-parkeernorm’ los te laten nou oprecht gestoeld is op de wens om milieuvriendelijk te zijn of dat een en ander toch vooral is ingegeven door pragmatisme? Er moet immers héél snel en héél veel gebouwd worden op dit eiland om te kunnen voldoen aan de, ons mede door rijk en provincie (maar vooral ook door onszelf) opgelegde, groeiwens. Als je nu bij elk (haast)project op schaarse stukjes grond óók nog eens parkeerruimte moet gaan realiseren dan blijft er minder ruimte over voor woningen. Maar nu het probleem: de gemeentelijke bouwplannen behelzen voor het overgrote deel huizen en appartementen in, laten we zeggen, het wat duurdere segment, want – niemand durft het hardop te zeggen, maar zo wordt op het Stadskantoor wél geredeneerd – het college wil gewoon af van al te veel ‘armoedzaaiers’ in deze, van oudsher ietwat ‘noodruftige’ arbeidersstad en gooit een hengeltje uit naar mensen met wat meer poen. Een toekomstig Dordt met ‘rijkere’ inwoners is immers een stad met betere voorzieningen op het gebied van onderwijs, winkelaanbod, horeca, gezondheidszorg en openbaar vervoer. Maar volgens mij vergeet de gemeente één ding: welvarende potentiële nieuwkomers (meestal in het bezit van meerdere auto’s) ‘happen’ helemaal niet als ze hun heilige koetjes niet kwijt kunnen. De kiezen voor ‘parkeervriendelijke’ buitenwijken of … en dán piesen ‘we’ helemáál buiten de pot… voor Zwijndrecht en Ambacht.

Eén reactie

  1. Van deze column n beetje nijdig geworden, want vinger PRECIES op de zere plek. Zelf behoor ik tot de groep ‘arme’ mensen en mij was het (zoals ongetwijfeld velen) allang opgevallen, dat men hier bezig is n soort Laren aan t Wantij te creëren. Sloop en nieuwbouw, groei, niks op tegen. Maar rondom zie ik vooral aggenebbiswijken verdwijnen, sociale huurwoningen. En wat komt ervoor terug? Eengezinswoningen en/of appartementen die voor míjn ‘soort’ onbetaalbaar zijn. Ik ga het nu zelf ondervinden, samen met nog n paar honderd buurtbewoners. Een xaantal straten in N-Krispijn gaan tegen de vlakte, wegens veroudering van de woningen. De kosten van een renovatie wegen niet op wat de huren opleveren, ga ik maar van uit, daarvoor zijn deze huizen te goedkoop. Maarr… waar moeten in vredesnaam n paar honderd Dordtenaren heen? Er zullen scheefwoners boven komen drijven die verplicht zullen gaan worden om in de duurdere sector te gaan huren. Blijft nog over, de talloze mensen die nú al moeite hebben rond te komen, ONDANKS de lage huren in deze wijk. Regelmatig op soc media de bouwdrift van de gemeente voorbij zien komen en vooral WÁT gebouwd wordt. Waar moeten wíj armoedzaaiers in vredesnaam heen? En JIJ, Kees, zegt precies wat iedereen eigenlijk al weet. Armoedzaaiers zijn de gemeente liever kwijt. Leuk om te weten dat je huis gesloopt gaat worden, maar dat er voor al die mensen nooit een vervangende woning gevonden kan worden. Of we moeten de stad uit. Naar omliggende gemeenten, alsof daar de sociale huur voor t opscheppen ligt. Komt nog bij, ik WIL Dordt niet uit, ook al wil Dordt, b en w in elk geval, WEL van míj af!!! Misschien n idee om met zn allen grote kartonnen dozen te gaan halen en ff voor t Stadhuis gaan liggen, n paar dagen. Kunnen de geachte bestuurders vast aan t idee wennen. Je kunt het bestaan van armoe wel willen ontkennen en je ogen ervoor willen sluiten, het gaat NÍÉT zomaar weg omdat jullie Dordt wat meer op stand willen zien, dames en heren b en w.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s