Schylge-gevoel


IkkieFijn om weer terug te zijn, al moet ik bekennen dat het me, dit jaar méér dan ooit, niet meeviel om, na een bezoek aan het altijd zo gemoedelijk aanvoelende en prettig ruikende Terschelling, weer aan te sluiten in de soms wat bonkige polonaise die Dordt heet. Vanaf dat Friese eiland – tóch nog altijd op een kleine twee uur rijden én óók nog eens twee uur varen – lijkt Dordrecht altijd even héél ver weg, maar eh… schijn bedriegt, want een afwezigheid van twee weken voelt hooguit op mijn eerste vakantiedag nog bedrieglijk aan als een eeuwigheid. Feit is namelijk dat luie dagen met zicht op zee nu eenmaal snel verdampen en eenmaal weer terug op aarde (lees: Dordt)  kom ik er altijd weer hard achter dat, wat de Britten een Fortnight noemen, simpelweg te kort is voor absolute distantie. Daarbij komt (ziekelijke journalisten-afwijking) dat ik het eigenlijk nooit kan laten om het plaatselijke en regionale nieuws, vanaf mijn vakantieadres op de voet te blijven volgen en dus heb ik nu alweer het gevoel dat ik eigenlijk nauwelijks ben weggeweest. En oh ja, de dag na mijn terugkeer heb ik altijd een beetje last van pleinvrees… althans, zó noem ik dat, want met échte pleinvrees heeft mijn tijdelijke aandoening natuurlijk niks te maken. Nee, het is gewoon dat ik dan nog even geen zin heb in… of beter gezegd, dat ik dan nog even een dagje niet bestand ben tégen scheurende scootertjes op wandelstraten, jengelende junken op het plein en dronken droppies voor de deur van Dirk. Maar dá’s gelukkig meestal snel weer over; mijn weerzin, noem het post-vakantieblues voor mijn part, is inmiddels alweer omgeslagen in heuse geestdrift. Hoe dat komt? Door Big Rivers natuurlijk. Dat aller-mooiste en enige echte Dordtse feest stelt me elk jaar weer in staat om mijn Schylge-gevoel nog nét eventjes wat langer vast te houden. Geloof me, het is heerlijk… Terschelling in de zomer, maar tegen mijn ‘eigenste eiland’ tijdens Big Rivers is zelfs mijn droomeiland aan de Waddenzee niet opgewassen. Maandag weer een échte column… eerst nog één Juttersbitter.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s