‘Dordtse’ blik


levHet zal vast een vorm van beroepsdeformatie zijn dat ik nooit eens zonder die typisch Dordtse blik naar andere steden kan kijken. Ik zal u uitleggen wat ik bedoel. Toen ik, enkele jaren geleden, een wandeling maakte door het Deense Aalborg zag ik daar in een zee-inham een verplaatsbaar (aan een schip bevestigd) zwembad liggen… een hele grote houten bak, zeg maar, waarin het water (gefilterd met hulp van zonne-energie) door de flexibele wanden sijpelt. Ik dacht: dá’s nou typisch iets voor Dordrecht… een verplaatsbaar rivierzwembad in de Maas. Dat zou uitstekend passen aan de Maasboulevard, bij dat grasveldje achter het benzinestation. Nog mooier zou zoiets tot zijn recht komen aan de Buitenwalevest of op Stadswerven, maar ik heb zo het vermoeden dat ik daarvoor de handen van de omwonenden niet op elkaar krijg.
Diezelfde ‘vertaling’ naar Dordt maakte ik ooit in Milaan, toen ik daar die Don Bosco-toren zag staan. Dat is een soort levende (geheel en al ecologisch verantwoorde) woontoren; een verticaal bos eigenlijk en in gedachten zie ik al zo’n groene toren aan de Spuiboulevard verrijzen… heerlijk om in te wonen lijkt me en ook nog eens mooi om naar te kijken.
Datzelfde gevoel had ik na het lezen van een tweetje van Dordtenaar, tevens lokaal PvdA-medewerker, Herman van der Plas. Hij berichtte over het project Lev, een soort huursysteem voor kleine elektrische autootjes in de Rotterdamse binnenstad. Dat project ging afgelopen maandag in de Maasstad van start en ik heb zo het vermoeden dat het nét zo’n succes gaat worden als al eerder ingevoerde  projecten met elektrische deelscooters en e-bikes aldaar. Hoe het werkt? Met hulp van een app, die ook aangeeft wáár de meest dichtbij zijnde Lev op dat moment staat, stap je zo’n beetje overal in je stad in zo’n tweepersoons karretje, dat je vervolgens ook weer gratis kunt parkeren. Geen CO2-uitstoot en ook nog eens stukken minder herrie. Om ze te mogen besturen moet je trouwens wél over een rijbewijs beschikken.
Wat het kost? Zo’n 5 euro per ritje, maar eh… geen parkeerkosten dus. Ik zeg: snel invoeren in Dordt.

Eén reactie

  1. Goh, wat n leutig idee, zulke autootjes!! Zelf helaas, (voor medeweggebruikers echter GELUKKIG-) géén rijbewijs, maar op zon manier hoef je zelf geen auto voor de deur te hebben staan voor ritjes in de omgeving. Wil je buiten de stad, pak je t OV. En voor de kosten hoef je t niet te laten. Maar of Dordt zoiets oppakt, net zoals die appartementen aan de Spuiboulevard, dáárin is de stad te provinciaal, denk ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s