Volksfeest


BR19Volgens mij was het de muziekrecensent van NRC die de afgelopen editie van North Sea Jazz omschreef als ‘een bont allegaartje.’ Ik vind dat een mooie en tikkie ouderwetse woordkeuze die wat mij betreft eigenlijk nog véél meer van toepassing is op ons ‘eigen’ Big RIvers-festival. Want dát was nog eens een bont allegaartje, maar dan wél eentje in de meest positieve zin van het woord. Ik heb het afgelopen weekend genoten van rock, hardrock, reggae, blues (een vrouwelijke BB King op de Statenplaats), alsmede van singer-songwriters, van Zydeco en Salsa en eh… vooral van héél veel superleuke Dordtenaren met wie ik gelachen, geproost, soms geknuffeld en zelfs (het moet niet gekker worden) gedanst heb. Waarom ik dit schrijf? Omdat er op de sociale media een polemiekje ontstond over de, volgens enkele criticasters, misschien iets té brede programmering (dance en house op het Statenplein) van dit, van oorsprong op rhytm and blues gestoelde festival. Er waren op dit plein namelijk wat gekkies uit de bocht gevlogen, hetgeen tot een handjevol aanhoudingen leidde en eerlijk gezegd is dat best wel een noviteit voor dit festival dat nou juist de reputatie geniet dat het er altijd zo lekker relaxed en vreedzaam is. Ik kan u vertellen: dat is het gelukkig nog steeds en een paar doorgesnoven dapies die zich op het Statenplein wat ál te agressief manifesteerden veranderen daar hélemaal niks aan. Want laten we nou eerlijk zijn… vier aanhoudingen op een driedaags festival waar meer dan 140.000 mensen op af komen mag je, wat mij betreft, een geslaagd evenement noemen.
Wat ik nou juist zo sterk vond aan deze editie van Big Rivers is dat ik er het afgelopen wekend véél meer jonge mensen zag dan ooit te voren en dát ging heel goed samen met het van oorsprong wat oudere publiek dat zich hier óók nog altijd heerlijk thuis voelt. De programmering, die de afgelopen jaren tóch al gestaag breder werd, heeft er voor gezorgd dat Big Rivers is uitgegroeid tot het ultieme volksfeest van en voor álle generaties. Mooier kun je het niet hebben toch?

2 reacties

  1. Ik ben er zelf niet geweest, maar lees allemaal goeie berichten en in jouw column komt de sfeer ook aardig tot uiting. Ook woon ik vlakbij t Weizigt park waar k regelmatig met mn hond loop. Als er in de stad iets leuks te doen is, merk je dat in t park ook. Veel mensen wandelen ernaartoe of komen terug. Er is meer reuring, gezellig. Maar zon festival op zich, dat trekt mij niet. Niet qua muziek, maar ook de drukte die t met zich meebrengt. En regelmatig vind ik dat best jammer, eigenlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s