Pas-vrij?


containerHebt u dat ook wel eens, dat u denkt waarom ben ik eigenlijk zo’n brave burger? Er zijn in mijn stadje ook een heleboel wat minder brave burgertjes die zo’n beetje overal maling aan hebben en daar nog mee weg komen ook. Voorbeeldjes? Ik ken er plenty uit mijn dagelijkse bestaan. Zo sjok ik minstens drie maal daags achter mijn Blafmans aan en als ‘ie dan, soms bij een boompje, soms midden op straat, z’n over het algemeen niet bepaald geringe behoefte doet, haal ik zo’n speciaal daarvoor ontworpen zakje tevoorschijn en doe ik een greep in dat nog warme Himalaya-gebergte. Hup, dichtdraaien, knoopje er in, prullenbakje gezocht en klaar is eh…  nou ja, Kees dus in dit geval. Maar terwijl ik de oogst van mijn viervoeter altijd zorgvuldig verwijder zie ik om me heen dat er nog altijd héél veel hondenbezitters zijn die zich, onder het motto ‘Ik betaal toch hondenbelasting?’ geen moer van dat opruimgebod aantrekken en da’s eerlijk gezegd best wel frustrerend. Ik heb datzelfde gevoel van onrecht bij die ondergrondse vuilcontainers. Daar staan regelmatig volle vuilniszakken en soms zelfs complete inboedels naast, waarvan ik weet dat de eigenaren slim genoeg zijn om er voor te zorgen dat ze niet traceerbaar zijn. Ze hebben geen zin om zo’n pasje aan te schaffen, proppen hun dagelijkse vuilnis zelfs door glas- en kledingcontainers of ‘parkeren’ het gewoon (niet eens in een vuilniszak, maar in een gebruikte supermarkttas) op een willekeurige straathoek. Dat eerste probleem (hondenpoep dus) lijkt me moeilijk te bestrijden, want om meer ‘heterdaadjes’ te scoren heb je zo’n beetje in elke straat een permanente toezichthouder nodig. Dat andere probleem (vuil naast containers) is wellicht oplosbaar door die dingen gewoon pas-vrij te maken. Wie dán de rekening betaalt? Wij allemaal natuurlijk, maar dan via een andere methode. Ja, ik weet het, daar zitten ook nadelen aan: kinderen kunnen er dan namelijk bij (gevaarlijk) en met ondernemers (met véél dagelijks afval) moet een speciale regeling worden getroffen. Rotterdam werkt nog steeds met ‘gratis’ containers en in enkele Utrechtse wijken wordt momenteel geëxperimenteerd met pasvrije containers. Ik ben benieuwd naar de uitkomst van die pilot.

FOTO: THEO OOSTENRIJK (via Twitter)

Eén reactie

  1. Bij onze containers staan de zakken ook altijd ernaast, je zou zeggen, die is vol. Maar schijn bedriegt. Elke dag komt de vuilniswagen en tot stomme verbazing zag ik meerdere malen dat de containerbak helemaal niet zo vol is. En de pasjessensor bliept ook als ik met…mijn oude pas notabene gewoon doet, iedereen in mijn straat heeft een nieuwe pas, omdat ze zaten te blaten dat het pasje niet zal doen.

    totdat ik op een dag een man zijn vuil zag wegbrengen, met wel een hele overvolle vuilniszak. Deze paste er niet in en zat een half uur te proppen. Met geweld duwde hij die zak weg en kwam het hele mechanisme van de klep vast te zitten….aha , dat is het hem hé?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s