Groot goed


freedomofspeechToen ik, nog nét geen 18, een jaartje in Londen doorbracht omdat ik was uitgeloot voor de journalistenschool, wilde ik maar één ding: Peter Brusse worden. Of anders gezegd… Ik wilde maar al te graag die Britse correspondent zijn voor het NOS Journaal en ook nog eens schrijver van leuke boekjes over wát er in mijn favoriete stad zoal te beleven valt. In zijn boekje ‘Neem nou Londen’ (mijn bijbel indertijd) schreef Brusse onder meer over de Speakerscorner en dat elk mens op die hoek bij Hyde Park het recht heeft om, ten overstaan van iedereen die het maar horen wil, zijn of haar mening te verkondigen. En zo besloot ik, na een met Brits bier beklonken weddenschapje, daar óók een keertje op een sinaasappelkistje te gaan staan en héél hard te roepen hoe het allemaal beter kan met de wereld. En weet u wat nou zo mooi was? Er hadden inderdaad wat mensen geluisterd en ik kreeg zelfs nog een bescheiden applausje van een handjevol licht beschonken Italiaanse toeristen, al hadden die er volgens mij helemaal niets van begrepen. Maar véél belangrijker: ik – langharig en naïef Hollands provinciaaltje – werd maar liefst vijf minuten lang geduldig aangehoord. Niemand belette mij het spreken en ik werd ook niet gearresteerd wegens het aanzetten tot een geweldloze staatsgreep, want dáár kwam mijn toespraak goed beschouwd zo’n beetje op neer. Gisterenmiddag, bijna 40 jaar na die belevenis in Hyde Park mocht ik, ter gelegenheid van de herdenking van de Eerste Vrije Statenvergadering in Het Hof wederom op zo’n (denkbeeldig) sinaasappelkistje staan en meer dan ooit was ik mij daar bewust van het feit wat een voorrecht het is om in een krantencolumn mijn onverbloemde mening te mogen ventileren. Dat doe ik nu alweer bijna tien jaar en ik kán en mág dat doen omdat in 1572 Dordrecht de basis gelegd is voor een onafhankelijk natie, waar je vrij bent om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent. Da’s een héél groot goed en dat wou ik tóch even gezegd hebben.

Advertentie

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s